Coating met karakter

Artikel delen

Verhoging van de verkeersveiligheid staat steeds hoger op de gemeentelijke agenda’s. Daarom zien we meer gekleurde fietssuggestiestroken op asfaltwegen verschijnen. Maar ook kruisingsvlakken krijgen steeds vaker een kleur. Er verschijnen zelfs hele creaties op asfalt, in parken en op rotondes. Steeds vaker worden dan ook architecten in de arm geslagen om in openbare ruimtes creativiteit te uiten. Een hoogwaardige oplossing om deze creativiteit te realiseren, is het werken met een Thermoflex-toplaag van Possehl.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Possehl Spezialbau NL

fietssuggestiestrook

In verschillende tinten blauw en grijs uitgevoerde oversteek voor langzaam verkeer en voetgangers in Doetinchem.

Grote zwart-wit tekening van kunstenaar Jan Boon die het hele speelveld van het Herderplein in Utrecht beslaat.

Possehl Spezialbau NL, zoals de volledig naam luidt, is onderdeel van de Duitse Possehl groep, die bedrijven heeft in meer dan dertig landen, op vijf continenten. “In Nederland maken we vooral de bekende rode fietspaden en bijvoorbeeld gele kruisingsvlakken. Gemeenten willen een signaalkleur, waardoor de veiligheid van langzaam en kruisend verkeer toeneemt”, zegt Patrick Roijers, commercieel manager Possehl Spezialbau. “Door het grote aanbod aan kleuren, zijn er in de openbare ruimte ook voldoende creaties te maken, zoals een grote zwart-wit tekening van kunstenaar Jan Boon die het hele speelveld van het Herderplein in Utrecht beslaat.Of de in verschillende tinten blauw en grijs uitgevoerde oversteek voor langzaam verkeer en voetgangers van de Gaswal/C. Missetstraat in Doetinchem. De kleuren in deze oversteek van de Oude IJsselbrug naar de Waterstraat, symboliseren de verbinding tussen de binnenstad en de Oude IJssel. Er is dus heel veel mogelijk!”

Experience Center

Deze projecten zijn onder andere mogelijk door de ruime keuze aan afstrooimaterialen die Possehl biedt. Om inspiratie op te doen kunnen (landschaps)architecten, gemeenten en ingenieursbureaus terecht op het Experience Center van Possehl Spezialbau in Oosterhout. “Hier vind je alle afstrooi materialen van natuursteen en glas in open bakken. Je kunt dan zelf een toplaag samenstellen, verschillende materialen combineren en proefplaatjes maken. Al 30 jaar streven we ernaar om altijd een passende toplaag te vinden voor iedere toepassing. In ons Experience Center kunnen we samen met onze klanten met diepgang naar de projecten kijken. De klant leidt, maar onze adviseurs kijken mee naar de mogelijkheden van het ontwerpen en realiseren van het concept wat de opdrachtgever of landschapsarchitect in gedachten heeft. We willen samen met gemeenten en ontwerpers tot de beste oplossing komen, ook in de uitvoering. Het is geheel vrijblijvend, maar het blijft het mooiste als dan een wegenbouwer bij ons komt omdat de gemeente in het bestek Thermoflex heeft voorgeschreven!”

Experience Center van Possehl Spezialbau in Oosterhout.

Waarom Thermoflex?

Thermoflex biedt volgens Patrick diverse voordelen: “De toplaag gaat 15 tot 20 jaar mee en beschermt het onderliggende asfalt. Vorig jaar hebben we een fietsstrook van achttien jaar oud doorgetrokken. We konden zo op de oude strook aansluiten, die was na schoonmaken nog prima!” Hij vervolgt: “De coating is verder plastisch, dus beweegt mee met de ondergrond, mocht die iets verzakken. Thermoflex is ook zelfherstellend. Daarnaast behoudt de coating grip onder alle weersomstandigheden, waardoor de ondergrond veilig blijft, zelfs bij heftige regenbuien.”

Groot voordeel is verder dat beschadigingen eenvoudig zijn te repareren. Denk aan schade door graafwerkzaamheden of door vrijgekomen olie of brand bij verkeerscalamiteiten. “Je kunt de nieuwe coating weer keurig laten aansluiten op de oude. Thermoflex verkleurt nagenoeg niet, dus daar zie je niets meer van. Wij hebben bijvoorbeeld in Dordrecht in enkele nachten in één keer alle schade door leidingssleuven herstelt.”

Samen een oplossing

Thermoflex afgestrooid met natuurgesteente, dat beschikbaar is in 50 verschillende kleuren. Dit betekent dat de juiste kleur er altijd bij zit. Een goed voorbeeld hiervan is het project van de Bromtol-rotonde in Oosterhout. Een specifieke vraag vanuit de gemeente was om de kleuren van het beeld van de tol terug te laten komen in de ondergrond. “Het Experience Center was net af, dus was de logische volgende stap om de Gemeente uit te nodigen,” vertelt Patrick verder. “De ervaring in het Experience Center en de ruime keuze aan afstrooimaterialen was uiteindelijk de doorslaggevende factor. Dat is ook wel te zien in het eindresultaat, waar de kleuren naadloos aansluiten op de kleuren van het beeld.”

Possehl
www.possehl.nl