Bushokjes met sedumdaken in Zuid-Holland

Artikel delen

In de gemeenten Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht is de provincie Zuid-Holland een proef gestart met sedumbeplanting op de bushokjes van R-net. Doel van het experiment is om te bepalen of een sedumdak een standaard mogelijkheid wordt bij de bouw van nieuwe bushokjes. Enkele jaren geleden verschenen er al Utrechtse bushokjes met sedumdaken. Later volgden er meer Nederlandse gemeenten, zoals Amsterdam.

Groen bushokje

Hoe kan het OV verder worden verduurzaamd, kan er worden gewerkt aan een fijne leefomgeving en hoe kan de lokale natuur worden versterkt? Deze vragen vormden de start van een proefperiode met groene sedumdaken op R-netbushokjes. Tegelijkertijd onderzoekt de provincie hoe er natuurinclusief kan worden gewerkt. Dit betekent dat er wordt gebouwd, ingericht en geleefd op een manier die bijdraagt aan een fijne leefomgeving en de lokale biodiversiteit en natuur versterkt.

Duurzame oplossingen

Vanuit R-Net wordt steeds weer gewerkt aan nieuwe duurzame oplossingen. Zo rijden er bussen op waterstof en zijn de bushokjes gebouwd van materialen die lang mee gaan. Mocht er toch iets kapot gaan, dan zijn losse onderdelen gemakkelijk te vervangen. Ook wordt er energiezuinige ledverlichting gebruikt. Onderzoek naar groene daken is de volgende stap.

De groene sedumdaken zijn goed tegen wisselende weersomstandigheden bestand en hebben weinig onderhoud nodig. Ook hebben ze een gering gewicht. Voordeel van een groen dak is verder dat deze  water opvangt, voedsel biedt voor insecten, zoals bijen en vlinders, en verkoelend werkt in de zomer. Met meer groen op het dak dragen we bij aan een gezonde en prettige leefomgeving.

Het komend half jaar wordt onderzocht hoe de planten groeien, hoe het onderhoud gaat en wat de reacties van de omgeving zijn. Op basis hiervan wordt bepaald of een groen sedumdak een standaard mogelijkheid wordt bij het bouwen van nieuwe R-netbushokjes.