Eind oktober is er weer een Bauma in München

Artikel delen

We hebben er na 3,5 jaar echt zin in: ‘s werelds grootste materieelvakbeurs bezoeken. Bauma 2022 vindt van maandag 24 tot en met zondag 30 oktober plaats op de Messe in München.

Dit keer niet zoals gebruikelijk in april, want die periode was nog teveel Corona-gerelateerd. Laten we hopen dat de maand oktober dit jaar Corona-vrij voorbij gaat en we onze gezondheid niet op het spel hoeven te zetten om de machines, producten en diensten te zien van meer dan 3.000 exposanten uit 58 landen. Die hebben meer dan 600.000 vierkante meter expositieruimte tot hun beschikking om de naar verwachting half miljoen bezoekers te ontvangen. En ja, natuurlijk kunnen we de nodige nieuwtjes verwachten. De eerste drie zijn al bekend.

Bauma 2022
www.bauma.de

Mecalacs Revotruck is ware dumperrevolutie

De dumper wordt wel een geautomatiseerde kruiwagen genoemd. Bij Mecalac zien ze de nieuwe Revotruck meer als een revolutie op transportgebied. Wat er bijzonder aan is? Wel, met één druk op de knop kan de bestuurder de gehele cabine (om)draaien, zodat hij vol zicht op het werk houdt en mogelijke obstakels op het terrein uit de weg kan gaan.

Het exclusieve chassis met centrale oscillatie zorgt voor stabiliteit en tractie in alle omstandigheden. Volgens Mecalac gebeurt bijna éénderde van de transportongevallen op bouwterreinen door dumpers, omdat de bestuurders slecht zicht hebben op hetgeen zich voor hun bak afspeelt. Draaien van de stoel is een optie, maar erg bewerkelijk door ruimtegebrek en technische problemen. Bovendien zitten spiegels, deuren en voorruit maar een deel van de tijd op de juiste plek. We maken de gehele cabine roterend, zo dachten ze bij Mecalac, want dan klopt alles weer wel. Door tegelijkertijd vorm van bak en chassis aan te passen werd het laadvermogen behouden, maar de zichtlijnen en stabiliteit fors verbeterd. Het resultaat gaan we in München zien: de Revotruck.

Ecosysteem
Mecalac lanceert daar ook een compleet ecosysteem, bedoeld voor stedelijke bouwterreinen. Het gaat om de 11-tons e12 graafmachine, de 1000-liter es1000 zwenklader en de 6-tons ed6 dumper. Het Zero Emissie systeem omvat verder een krachtige on-site batterijlaadoplossing, M-power genaamd. Met 300 kWh opslagcapaciteit is geen dieselaggegraat meer nodig om de elektrische machines te voeden.

Mecalac
www.mecalac.com

Hyundai showt traditioneel naast waterstof

Hyundai Construction Equipment (HCE) toont 23 machines op de Bauma. Er is een centrale plaats voor de Technology Zone, waar Hyundai vooruitkijkt naar de veiligere, schonere en meer verbonden toekomst van bouwmaterieel met producten zoals Hi-Site, Hi-Assist, Hi-Detect en Hi-Care. In die Zone past ook Concept, het prototype van een mobiele graafmachine met waterstofbrandstofcel, naast de al wat meer traditionele elektrische machines van de Zuid-Koreaanse fabrikant.

De onderneming ontwikkelt niet enkel nieuw materieel. Via banden met andere bedrijven binnen de grote mondiale Hyundai-groep werkt HCE aan de ontwikkeling van de infrastructuur en de serviceondersteuning die nodig zullen zijn om de volgende generatie bouwmachines te kunnen gebruiken.
Tegelijkertijd zien we bij de nog traditionelere machines met brandstofmotor de nodige nieuwtjes en updates. Flink vernieuwd zijn de bekroonde minigraafmachines; de mobiele graafmachines met compacte radius en de knikdumpers. De bestaande series wielladers en graafmachines kregen een update.

Hyundai Construction Equipment
www.hyundai.eu

In Yanmar City krijgt digitalisering alle ruimte

Yanmar Compact Equipment ziet zichzelf als pionier op het gebied van de zuinigste en meest duurzame motortechnologieën. Het bedrijf gaat daarom tijdens Bauma het bedrijfsengagement voor elektrificatie aankondigen.

In ‘Yanmar City’ krijgen bezoekers een interactieve ervaring op vier gebieden: wegenbouw, sloopwerkzaamheden, grondverzet en terreinwerk. Daarnaast is er een speciale zone voor de reeks state-of-the-art plug-in elektrische machines en een plek voor live demonstraties. Yanmar City zet vol in op digitalisering vanuit de nieuwe merkslogan: ’Building With You’, een duidelijke intentieverklaring voor de toewijding aan dealers en klanten. Elektrificering is daarbij een bepalend onderwerp. De Japanse machinefabrikant gaat dan ook een aantal spannende, volledig elektrische toevoegingen aan zijn assortiment presenteren, Dit gebeurt naast de SV17e minigraafmachine, waarvan in november 2021 de prototypeversie werd onthuld.

Yanmar Compact Equipment
www.yanmar.com