Prins Clausbrug wint Nationale Staalprijs 2022 ‘Infrastructuur’

Artikel delen

De Prins Clausbrug in Dordrecht mag zich de beste brug van het land noemen. De brug tussen de wijk Stadswerven en de historische binnenstad heeft de Nationale Staalprijs 2022 in de wacht gesleept in de categorie ‘Infrastructuur’. De prijs werd op 4 oktober in het AFAS Theater in Leusden uitgereikt.

De Prins Clausbrug in Rotterdam

Foto: Topview Luchtfotografie, Michael Limburg.

Ingenieursbureau Iv-Infra uit Sliedrecht, onderdeel van Iv-Groep, is verantwoordelijk voor het constructief ontwerp van de hypermoderne en bijzondere fiets- en voetgangersbrug. De brug heeft een uniek bewegingsprincipe: een rechtopstaande ballastmast die met een pendelstaaf overeind wordt gehouden en de brug in elke stand in evenwicht houdt. Een zeer uitdagend project waar bovendien met uiterste precisie aan moest worden gewerkt: de Prins Clausbrug is gerealiseerd met een maximaal toelaatbare afwijking op de vormgeving van slechts 5 millimeter.

Koninklijke opening

De brug over het Wantij werd op 26 oktober 2021 geopend door Prinses Beatrix en vormt een belangrijke schakel in de toekomstige snelfietsroute. Door het architectonisch ontwerp (René van Zuuk Architects) en de zorgvuldige uitwerking tot een haalbaar constructief ontwerp heeft de Prins Clausbrug naast een uniek bewegingsmechanisme ook een unieke uitstraling.

Iv-Infra voerde het constructief ontwerp uit in opdracht van de bouwcombinatie Dura Vermeer – Hillebrand / ASK Romein, die verantwoordelijk is voor de realisatie van de brug. De gemeente Dordrecht is de opdrachtgever van het gehele project.

De Prins Clausbrug in Rotterdam in de avond.

Topview Luchtfotografie, Michael Limburg.