Waterabsorberend asfalt steeds populairder

Artikel delen

Met het veranderende klimaat, zien we dat de zomers steeds heter worden en de winters steeds kouder. Deze extreme weersveranderingen zorgen er ook voor dat we af en toe worden geconfronteerd met flinke regenbuien, met alle gevolgen van dien. De de nieuwst technologie asfalt, wat maar liefst 4000 liter water per minuut kan opnemen, kunnen flinke overstromingen in grote steden worden voorkomen. Doordat de regenval steeds heviger wordt en de putten dit niet aankunnen, kan het water vaak geen kant op. Vooral op open vlaktes, biedt dit enorm veel voordeel. Om je een idee te geven hoe het werkt en welke voordelen het heeft, hebben we ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Steden steeds groter

ijsWanneer we kijken naar de ontwikkelingen van de afgelopen decennia, dan zien we dat de meeste steden flink zijn uitgebreid. Bedrijventerreinen zijn groter geworden, waardoor er ook steeds meer ondoordringbare materialen zijn gebruikt. Je kunt dus wel nagaan wat er gebeurt op het moment dat het flink begint te regenen. Het water kan geen kant op en door de hoeveelheid putten, kan het water niet snel genoeg weglopen, met overstromingen tot gevolg. Ook bedrijventerreinen kiezen er daarom dus ook steeds vaker voor om te investeren in dit nieuwe type asfalt. De vloer in het magazijn van je bedrijf mag dan wel waterafstotend zijn, maar de rest van je materialen is dit natuurlijk niet. De meeste bedrijven kiezen daarom ook voor een gietvloer, ondanks dat de gietvloer prijs hoger ligt, biedt dit allerlei voordelen. Door dit te combineren met waterdoorlatend asfalt om het bedrijf heen, hoef je niet meer bang te zijn voor een flinke bui regen.

Gigantisch absorbtie vermogen

De technologie die is gebruikt voor dit asfalt is ongekend. Met een absorptievermogen van maar liefst 4000 liter water per 60 seconden, kan het tegen een flinke bui regen. Dit komt doordat dit asfalt is gemaakt met behulp van een speciale poreuze microstructuur. Dit is in tegenstelling tot de waterafstotenden laag van het asfalt zoals we dit kennen natuurlijk een enorme doorbraak. De eerste vraag is daarom dus ook of het afdoet aan de kwaliteit van het asfalt en ook de slijtvastheid ervan. Gelukkig is dit absoluut niet het geval. Je kunt het vergelijken met een normale gietvloer of een gietvloer betonlook. In de basis identiek, maar alleen een andere look en iets andere samenstelling.

Onderhoudsvriendelijk

Je kunt je voorstellen dat een asfalt dat waterdoorlatend is, veel meer kan hebben, dan wanneer het water er blijft op liggen. Vooral wanneer het gaat vriezen, kunnen er op normaal asfalt scheuren ontstaan, omdat het water bevriest en uitzet terwijl het op het asfalt ligt. Dit zorgt ervoor dat de wegen veel langer van hoogwaardige kwaliteit blijven en onderhoud dus vaak een stuk langer kan worden uitgesteld. In principe kun je onderhoud aan het wegdek vergelijken met Resin Art. Hierbij wordt ook een stuk vervangen, voor een nieuw stuk. Bij resin art is dit alleen vaak net iets anders. Zo wordt er een uitsparing gemaakt in een boomstamtafel en wordt deze gevuld met epoxyhars.