Aluminium schuifdak: bescherming, gebruiksgemak en nu ook energie

Artikel delen

De primaire functie van de schuifdaken van Blommaert Aluminium is de bescherming tegen neerslag. Zout, biomassa, recyclingstoffen, metalen, noem alles maar op waarbij je regen, hagel en sneeuw wilt voorkomen. Daarnaast zorgen de schuifdaken voor efficiency in de bedrijfsvoering, omdat kiepwagens direct op de juiste opslagplek kunnen lossen als het dak open wordt geschoven, zonder beperkingen van een te laag vast dak. Voorts kunnen de schuifdaken vandaag de dag worden voorzien van speciale dunne zonnepanelen. “De investering in dit type mobiel dak is zeer aantrekkelijk met zoveel functies en voordelen. Onze schuifdaken bewijzen overal ter wereld en in talrijke toepassingen hun nut.”

Roxane Reard, Business Development Manager van Blommaert Aluminium, geeft aan dat de toepassingsmogelijkheden zo breed zijn als de uiteenlopende vraag. “Voor de opslag en overslag van goederen is een goed dak veelal een must. Ook het afdekken van (grond)stoffen is belangrijk. Zo hebben wij al behoorlijk wat daken geleverd in verschillende gemeenten in Nederland voor de opslag van zout. Bij bedrijven die in de recycling of biomassa werken zijn eveneens vele daken geïnstalleerd. Je wilt immers niet dat bijvoorbeeld schadelijke stoffen met het regenwater in de ondergrond dringen. Wat te denken van lawaai, stof en stank voor omwonenden die je met een schuifdak op de bedrijfslocatie kunt beperken? Verder moet je denken aan plekken buiten waar je machines droog wilt kunnen repareren. Hetzelfde geldt voor spuitinstallaties en wasstraten. In al die gevallen kan een mobiel schuifdak op een bestaande of nieuwe wandconstructie uitkomst bieden. We kunnen zelfs in bestaande daken en lichtstraten een schuifdakconstructie inpassen.”

Marktleider

Blommaert Aluminium is marktleider op het vlak van aluminium scheepsluiken voor binnenschepen. Roxane Reard: “We maken die scheepsluiken al 45 jaar en vanuit deze expertise zijn we een jaar of vijftien geleden begonnen met de productie van mobiele overkappingen voor op het land. We hebben het concept van het railsysteem en de aluminium luiken zodanig aangepast dat er enerzijds een sterke en duurzame dakconstructie ontstaat, die bestand is tegen windbelasting en sneeuwlast, en anderzijds licht van gewicht en uiterst praktisch zodat je de daksegmenten eenvoudig open kunt schuiven. Het gebruiksgemak scoort zeer hoog. En de railconstructie is op bestaande en nieuwe wanden te bevestigen, ook op een dunne bestaande wand. Is sprake van een nieuwe situatie dan kunnen wij via onze partners ook de betonelementen of keerwanden voor zo’n wand leveren. Ook elk ander uitgangspunt is mogelijk, wij leveren namelijk maatwerk. Wij hebben het hele proces in eigen hand. Onze monteurs meten de situatie in, onze engineers berekenen een ontwerp, we produceren het systeem en we monteren op de locatie. En als er in de toekomst extra dak nodig is, dan zijn extra segmenten vrijwel altijd mogelijk. De schuifdaken zijn tot 100% te openen en met een maximale overspanning van 15 meter ontstaat voldoende ruimte.”

Schuifdak bij een afvalverwerker

 

Doelmatig bedrijfsproces

In veel gevallen is het op bestaande opslagterreinen lastig om direct op de bestemde plek te lossen. Bijvoorbeeld omdat het dak van de loods te laag is voor kiepwagens en er dan als extra procesgang eerst buiten moet worden gestort, waarbij het vervolgens apart naar binnen moet worden gereden. “Je praat over een serieuze dakconstructie die wij maken, dat vergt een investering. Je moet echter ook dat soepele bedrijfsproces meerekenen. Zeker in de winter als er met vorst en sneeuw zoveel tijdsdruk is om de wegen te strooien, is het handig om zo doelmatig mogelijk op de zoutopslaglocatie te opereren met al je verkeersbewegingen. En nu we samen met de Nederlandse onderneming Wattlab – bekend van zonnepanelen op de auto’s in de solarrace’s – extra dunne en lichte zonnepanelen op onze schuifdaken kunnen leveren, heb je een tevens lucratieve energiebron. Deze panelen zijn 10x lichter en 20x dunner dan gangbare zonnepanelen. Dan past het ook prima op onze mobiele daken. We hebben de afgelopen jaren in Druten, Altena, Papendrecht, Woudenberg, Berkelland en Woensdrecht schuifdaken voor zoutopslagplaatsen geleverd, de meest recente vrijwel allemaal met deze zonnedaken.”

Makkelijk lossen door schuifdak

Robuust, flexibel en duurzaam

Zoutopslag is één van de vele toepassingen van de schuifdaken van Blommaert Aluminium, dat z’n hoofdvestiging in Wijnegem België heeft. “We hebben ook een vestiging in Rotterdam; die is gericht op de scheepvaart. Vanuit België kunnen we opdrachtgevers, van overheden tot bedrijven en particulieren helpen met hun vraagstukken. Soms is dat een agrariër die een dak nodig heeft, soms een bedrijf in een woonwijk dat iets aan stof en/of stank wil doen, vaak is dat een overheidsorganisatie die een mobiele, flexibele en duurzame dakoplossing wil. Want onze daken zijn na jaren van gebruik simpel te demonteren en elders te hergebruiken. De praktijk wijst echter uit dat deze schuifdaken zo goed voldoen, dat ze heel lang hun functie behouden. Dat kan ook: de kwaliteit is hoog. Het materiaal is sterk en onbreekbaar. Wij gebruiken de hoogwaardige aluminiumlegering AlMg3 en het aluminium is standaard beschermd tegen corrosie. Zijn er specifieke eisen inzake zout, chemische stoffen, kunstmest of biomassa dan kunnen we ze extra bestand maken. Ook een isolatielaag om het geluid te dempen of een brandwerende laag zijn mogelijk. Je kunt echt alle kanten op met onze schuifdaken.”

Schuifdak bij een zoutopslag

Blommaert Aluminium
blommaertalu.com