Duurzaam regenwater bufferen met infiltratiekratten

Artikel delen

In een waterrijk land zoals Nederland denk je niet snel aan een droogteprobleem. Toch zorgen onder andere de steeds hetere zomers voor een drogere grond waarin met een dalend grondwaterniveau. Dit veroorzaakt problemen voor onze watervoorziening en kan zorgen voor een watertekort. Een oplossing is het verhogen van het grondwaterniveau. Mede daarom krijgt infiltratie de laatste jaren steeds meer aandacht.

Irritech

Het laten wegzakken van regenwater en het vasthouden in de bodem daarvan draagt bij aan het verhogen van het grondwater. Hierin kunnen infiltratiekratten een waardevolle rol vervullen. De kratten zorgen namelijk voor geleidelijke regenwaterinfiltratie en verhogen hiermee het grondwaterniveau. Deze manier van regenwaterbuffering zorgt daarnaast ook voor een mindere belasting van het riool.

Modulaire kratten

De infiltratiekratten zijn verkrijgbaar in diverse hoogtes (40, 50 en 60 centimeter) en onderling te combineren in gebruik. Dankzij de verschillende krathoogtes is de inbouwdiepte beperkt zodat er bijna altijd boven het grondwaterpeil gewerkt kan worden. De kratten zijn te stapelen tot complete infiltratievelden voor bij distributiecentra en bedrijfspanden.

Met een belastingsklasse van SLW 30 of SLW 60 kan er zowel met standaard als zwaar verkeer overheen gereden worden. In combinatie met inspectiekratten bestaat er de mogelijkheid om een inspectievoorziening te treffen ter controle van de werking.

Naast de modulaire kratten zijn er ook prefab kratten van 150 tot 2600 liter voor kleinere projecten. Deze kratten zijn voorzien van geotextiel en direct te installeren.

Irritech
www.irritech.nl