Champions league met ’s werelds eerste 100% circulaire deklaag

Artikel delen

Het is Dura Vermeer gelukt om weer een circulaire innovatie te ontwikkelen, ’s werelds eerste 100% circulaire deklaag. Direct naast de Johan Cruijff ArenA, heeft Dura Vermeer deze succesvol aangebracht. Niet alleen de deklaag is volledig circulair: de complete weg is circulair uitgevoerd. Ook de onderlagen en tussenlagen.

Circulair asfalt

Voor de aanleg van de weg is gebruik gemaakt van Circularpave. Dit eigen mengsel van Dura Vermeer bestaat uit hergebruikt asfalt, secundaire grondstoffen en circulaire bitumen. Daarnaast is al het materiaal na einde levensduur van deze weg ook weer herbruikbaar. Hierdoor is dit mengsel 100% circulair.

Gemeente Amsterdam en gemeente Ouder-Amstel hebben deze circulaire primeur mogelijk gemaakt. Zij geven de ruimte voor duurzaam en circulair asfalt. Het project was voor Dura Vermeer een uitgelezen kans om de weg zo circulair mogelijk aan te leggen in samenspraak met de opdrachtgever. Het is bovendien een weg die 5 jaar in gebruik zal zijn en daarna ook weer hergebruikt dient te worden. Het resultaat is een wereldprimeur met een milieuwinst van zo’n 70% in de deklaag.

Milieuwinst

Het mengsel levert een milieuwinst op van bijna 40% voor onder- en tussenlagen en zelfs 70% voor deklagen. Tegelijkertijd is de kwaliteit minimaal gelijkwaardig aan die van reguliere mengsels.

Vers asfalt

Sportcomplex De Toekomst

Er is bovendien een unieke grondstoffenkringloop gerealiseerd bij dit project. Er is circulaire bitumen gebruikt van het naastgelegen sportcomplex Borchland en traningsfaciliteit van AJAX. Roof2Road heeft dit bitumen dak geoogst en verwerkt tot circulaire bitumen voor dit 100% circulaire asfalt. Het circulaire bitumen komt hiermee op dezelfde locatie weer terug in de weg.

Roof2Road circulaire bitumen

Asfalt wordt groener door het gebruik van circulaire bitumen van Roof2Road. Roof2Road bitumen is een hoogwaardige circulaire grondstof voor asfaltwegen en vervangt virgin bitumen uit de raffinaderij. Roof2Road kan al 100% van de toe te voegen bitumen vervangen zonder kwaliteitsverlies. Het is daarmee een bouwsteen voor de duurzaamheidstransitie de komende jaren.

Roof2Road bitumen is gemaakt op basis van gekwalificeerde en geselecteerde bitumen dakbedekking, die vrijkomt van daken en uit de dakbedekking industrie. Op circulair vlak is dit bitumen laaghangend fruit, omdat het een significante grondstofstroom is, die bovendien van nature gerecycled kan worden. In plaats van primaire grondstoffen te verbranden, kunnen met Roof2Road grondstoffen hergebruikt worden. Roof2Road produceert een schone grondstof voor duurzame wegen en duurzame dakbedekking. Het materiaal is nagenoeg niet technisch verouderd en uitstekend geschikt voor circulaire inzet. Het bijzondere daarbij is dat deze bitumen eerst op daken hebben gelegen. een lichtend voorbeeld van circulair denken buiten vastomlijnde kringen. Directeur Gerben Bijker: “Circulariteit kent geen grenzen. Bitumen dat wij van de daken halen is hoogwaardig van kwaliteit en kan het virgin bitumen vervangen dat uit de raffinaderij komt.”

Circulair asfalt

Asfaltkwaliteitsloket CROW

Dura Vermeer heeft in 2022 het meest waardevolle certificaat op asfalt gebied behaald, het CROW asfaltkwaliteitsloket certificaat. Een scala aan asfaltsoorten met Roof2Road hebben het validatietraject doorlopen en het certificaat behaald, waarin de kwaliteit en eigenschappen onafhankelijk zijn vastgesteld. De kwaliteit van het asfalt met Roof2Road bitumen is minimaal gelijkwaardig aan regulier asfalt. Ook de primeur van het 100% circulaire asfaltmengsel heeft het AKL certificaat behaald. Dit is het eerste 100% circulaire mengsel welke dit certificaat heeft bemachtigd. Het is hiermee het twaalfde duurzame en innovatieve asfaltmengsel van het AKL. De lat voor duurzaamheid in Nederland is hiermee hoog, maar hiermee kan ook elke opdrachtgever onderbouwd voor Roof2Road asfalt kiezen. Op dit moment is er al keuze uit meer dan 20 typen testen voor asfaltmengsels met Roof2Road.

Roof2Road
www.roof2road.nl