Bermenmengsel voor snelle vestiging en stevige zode

Artikel delen

Bij het inzaaien van bermen, taluds en kades is een snelle vestiging van het gras belangrijk. Niet alleen om erosie te voorkomen, maar ook om een dichte en draagkrachtige zode te krijgen. “Met ons EUROGRASS BermenSpeciaal-mengsel haken we daarop in”, zegt grasspecialist Thijs Schoenmakers van DSV zaden.

Water in de natuurHet Eurograss BermenSpeciaal mengsel van DSV zaden bestaat uit vijf grassoorten: roodzwenk forse uitlopers, gewoon roodzwenkgras, gewoon struisgras, veldbeemd en westerwolds raaigras. “Die laatste soort zorgt voor een bijzonder snelle en goede vestiging. Westerwolds raaigras is een eenjarige soort, die vaak al na twee tot drie keer maaien is verdwenen. Maar in die korte tijd geeft het de andere soorten de kans en bescherming om zich goed te ontwikkelen”, zegt Schoenmakers.

“Eurograss BermenSpeciaal laat zich ook goed met behulp van hydroseeding zaaien”, zegt Patrick Peters, verantwoordelijk voor hydroseeding bij Jaap Sterk. “Met hydroseeding voegen we het graszaad, water en mulch samen en dat verspuiten we. Daarmee plakken we het zaad als het ware op de grond. Met die laag voorkomen we erosie van het zaad en de grond.”

Volgens Peters laat het grasmengsel zich ook goed voorkiemen. “Vooral voor wat kleinere oppervlakten werkt dat erg goed. Het gras vestigt zich dan nog sneller en is voorgekiemd ook nog goed te verspuiten.” Hydroseeding biedt bovendien de mogelijkheid om eenvoudige steile taluds en kadewanden in te zaaien. Schoenmakers: “Je komt zo op plekken waar anders machinaal zaaien niet mogelijk is.”

DSV zaden
www.dsv-zaden.nl