Kies passende klinkertextuur bij openbare ruimte en tuin

Artikel delen

Baksteenfabrikant Vandersanden heeft zijn textuurgenerator uitgebreid met klinkertexturen voor tuin- en landschapsprojecten. De textuurgenerator stelt professionals en consumenten in staat hun ontwerpen op een gedetailleerde en levensechte manier weer te geven en deze vervolgens te integreren in het CAD-programma Vectorworks. De integratie met andere gangbare softwarepakketten voor architecten is volop in ontwikkeling.

Illustratie uitkomst baksteengenerator

Er bestaat al enige tijd een textuurgenerator voor gevelstenen en steenstrips. Dit is een online tool van Vandersanden om gevels te ontwerpen. Het grootste baksteen fabricerende familiebedrijf in Europa breidt deze nu uit met zijn assortiment straatbakstenen voor tuin- en landschapsprojecten. Door deze uitbreiding visualiseert de textuurgenerator nu ook gebakken bestrating voor tuinen en openbare ruimtes op een levensechte manier. Hierbij kan de gebruiker zijn eigen textuur ontwerpen en downloaden.

De textuurgenerator zorgt ervoor dat tuin- en landschapsarchitecten, projectleiders bij gemeentes, hoveniers en particulieren het eindresultaat van een project levensecht voor zich kunnen zien. “Bij Vandersanden focussen we voortdurend op innovatie en de digitalisering van ons aanbod en de uitbreiding van de textuurgenerator sluit daar naadloos op aan”, zegt Bart Hesen, Marketeer Pavers bij Vandersanden.

Meer dan 1,1 miljoen combinaties

Gebruikers kunnen in de online tool onder meer experimenteren met formaten en legverbanden van bestrating. Daarnaast kunnen ze zelf kleuren mixen en zo een eigen unieke kleurenmix creëren. Deze optie is vooral van belang voor architecten.

De klinkertexturen visualiseren de openbare ruimte of tuin op een levensechte manier, waardoor ze zowel professionals als consumenten helpen met het maken van esthetische keuzes. Alle 1,1 miljoen mogelijke combinaties die Vandersanden biedt, zijn beschikbaar in de textuurgenerator. De verkregen textuur is bovendien oneindig schaalbaar, met een minimale herhaling van patronen.

Dankzij digitale innovatie slaagt de baksteenfabrikant erin om alle combinaties er levensecht te laten uitzien: alle straatbakstenen worden daarvoor in 3D gescand, en daar wordt achteraf belichting aan toegevoegd.

Illustratie uitkomst baksteengenerator

Sneller en efficiënter

De textuurgenerator werkt snel, eenvoudig en intuïtief. Achteraf kunnen gebruikers de creaties ook downloaden, inclusief belichtingsmappen (onder andere Albedo, Alpha en Diffuse) en technische specificaties, waardoor ze de creaties kunnen integreren in een eigen ontwerp of 3D-model.

“Kennisdeling, inspiratie en gemak voor klanten staan bij ons centraal. Daarom is de digitalisering van ons aanbod onmisbaar. Met de uitbreiding van onze textuurgenerator voor de bestrating van openbare ruimtes en tuinen, zetten we op digitaal vlak opnieuw een stap vooruit. We streven daarbij naar een zo realistisch mogelijke weergave van onze producten in 3D-visuals”, zegt Bart Hesen.

Vandersanden werkt bovendien aan de integratie van zijn textuurgenerator voor gevels en bestrating in de meest gangbare softwarepakketten voor architecten. In het CAD-programma van Vectorworks is dat al gebeurd. De integraties met Archicad en Revit zijn in ontwikkeling.

Illustratie baksteentextuur

Hoe werkt de textuurgenerator?

De textuurgenerator is beschikbaar op de website van Vandersanden. Start de textuurgenerator en kies voor ‘Gebakken klinkers openbare ruimte’ of ‘Tuinbestrating’. Het ontwerpen kan beginnen!

Na de keuze voor openbare ruimte of tuin, volgt er een keuze uit een groot aantal klinkers. Er kan geselecteerd worden op de productiemethode ‘vormbak’ of ‘strengpers’. Ook kan gekozen worden uit een veelvoud aan kleuren, die je tot vier kleuren in één textuur kunt mixen. Om de gewenste kleur(en) snel te vinden kan tevens direct de naam ingevoerd worden. Na de keuze van de juiste klinker(s) verschijnt het eerste voorbeeldpatroon groot op het scherm.

Vervolgens kunnen de beschikbare formaten geselecteerd worden. Daarnaast is er de keuze voor een keper-, halfsteens- of elleboogverband. Diverse voegkleuren kunnen eveneens geselecteerd worden. Dit kan een voeg van voegzand zijn, voegsplit of voegmortel. Tot slot kun je telkens de preview laten zien en verversen van een gekozen oplossing. Uiteindelijk kan de gekozen textuur worden gedownload, waarna de creatie is te integreren in een eigen ontwerp of 3D-model.

Illustratie baksteentextuur