De wereld van oplossingen en mogelijkheden achter afval

Artikel delen

Milieudoelstelling als Cradle tot Cradle, reductie van CO₂ en stijgende kosten van primaire grondstoffen maken alternatieve grondstofwinning meer dan ooit het overwegen waard. Onder het mom ‘alles eruit halen wat erin zit en dat terugbrengen in nieuwe producten’, zorgt Heros Sluiskil ervoor dat bodemassen zo duurzaam mogelijk worden verwerkt tot alternatieve grondstoffen. Daarmee loopt het bedrijf voorop in de circulaire economie.

Heros Sluiskil op het eco park Terneuzen

Heros Sluiskil op het eco park Terneuzen waar bodem as van de afvalverbrandings ovens wordt verwerkt.

Bodemas is het residu dat overblijft na verbranding van restafval. Heros werkt zo’n 900.000 ton bodemas op wat vervolgens onder de merknaam granova® als duurzaam alternatief voor primaire grondstoffen op de markt verkrijgbaar is. De bij de opwerking vrijkomende waardevolle grondstoffen, zoals non-ferro metalen (koper, messing, aluminium) en ferro metalen (ijzerschroot) zijn bestemd voor onder andere de staalindustrie.

Ingenieuze systemen, innovatieve concepten

Met eigen ontworpen installaties waarin een ingenieus systeem van verschillende technieken gebruikt wordt, haalt het bedrijf alle metalen, ferro en non-ferro uit de bodemassen. Een deel van de overgebleven mineralen wordt daarna gebruikt als toeslagstof voor de betonindustrie (Het KOMO gecertificeerde granova® GRANUMIX). Een ander deel van de mineralen wordt verder schoongemaakt en als vrij toepasbare bouwstof ingezet (granova® COMBIMIX). COMBIMIX wordt o.a. gebruikt als duurzame zand- en grondvervangers bij funderen en ophogen in de wegenbouw. Het is als eerste Nederlandse product goedgekeurd door Rijkswaterstaat, overeenkomstig met Green Deal. Granova® DRAINMIX is een van de laatste innovaties. Een sterke, secundaire bouwstof met kleine holtes die gebruikt wordt als fundering op plaatsen waar water op een vertraagde manier moet worden afgevoerd.

Bezoek Heros Sluiskil op stand 1.222 – direct aan de ingang van hal 1.

Heros Sluiskil
www.heros.nl