Twee leveranciers lanceren biobased waterleidingen

Artikel delen

Pipelife introduceert een PVC waterleiding die is gemaakt met gebruikt frituurvet, houtpulp of resten van suikerriet als basisgrondstof. Voor het eerst in Nederland gaat zo’n biobased waterleiding de grond in. Om precies te zijn in het Brabantse Oirschot. Ook Wavin voegt biobased drinkwaterleidingen toe aan haar productportfolio. De eerste biobased drinkwaterleiding van dit bouw- en infrastructuurbedrijf van Orbia is sinds 12 december 2022 beschikbaar in Nederland.

Aanleg eerste biobased leiding

In Nederland gaat voor het eerst een PVC waterleiding van Pipelife de grond in, gemaakt met gebruikt frituurvet, houtpulp of resten van suikerriet als basisgrondstof.

Nee, het water smaakt straks niet naar frituur. “De buis is qua samenstelling gezien exact hetzelfde als de standaard PVC leiding, maar de grondstoffen zijn allemaal biobased”, aldus Hanneke van de Ven, directeur distributie bij Brabant Water. “Met dit project willen we de weg vrijmaken naar meer duurzame en biobased materialen in de watersector.”

Voor het drinkwaterleidingnet zocht Brabant Water naar duurzame opties. De kansen voor gerecycled PVC zijn onderzocht, maar dat bleek niet aan de hoge eisen voor waterleidingen te voldoen. De volgende stap om te experimenteren met duurzamere leidingen, was om te kijken naar de mogelijkheden voor biobased materialen. Zo kwam Brabant Water samen met leverancier Pipelife op het spoor van deze biobased leiding, die wordt toegepast bij een nieuwbouwproject in Oirschot.

Verduurzamen productportfolio

Voor Pipelife Nederland is het project in Oirschot de eerste toepassing van biobased leidingen. Het bedrijf heeft zich niet alleen ten doel gesteld haar energieverbruik op structurele wijze te verlagen en de energie-efficiency van haar processen te verbeteren, ook is het volop bezig met het verduurzamen van het productportfolio. Nieuwe technieken maken buizen lichter, reduceren de hoeveelheid uitval en verhogen de output, waardoor de energiebelasting per geproduceerde kilo daalt. Ook zet Pipelife steeds meer gerecyclede grondstoffen in om tot circulaire producten te komen. Het doel is om voor 2030 30% gerecycled materiaal toe te passen.

Verduurzaming van PVC leidingen

Biobased leidingen zijn niet gemaakt met etheen uit aardolie (fossiele bron), maar met bio-etheen, dat wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen, zoals suikerriet of houtpulp en uit gebruikt frituurvet. Suikerriet en bomen nemen CO2 op bij hun groei en bij de verwerking tot kunststof komt deze CO2 weer vrij. De netto CO2-besparing kan oplopen tot wel 90%. Aart Jan van der Meijden, algemeen directeur van Pipelife Nederland: “Als de watersector de handen ineenslaat en de ambitie uitspreekt vol te gaan voor biobased materialen, kunnen we echt impact maken door deze ontwikkeling te helpen versnellen. Op dit moment zijn biobased materialen nog wel duurder dan ‘conventionele’ materialen, maar we verwachten dat als de vraag toeneemt de markt zich snel zal ontwikkelen en de prijzen zullen dalen.”

Onthulling biobased waterleiding

Aart Jan van der Meijden, algemeen directeur van Pipelife Nederland, en Hanneke van de Ven, directeur distributie bij Brabant Water, onthullen de biobased waterleiding bij het nieuwbouwproject in Oirschot.

Ook Wavin levert biobased

Bijna tegelijkertijd meldt Wavin ook biobased drinkwaterleidingen te kunnen leveren. Volgens dit bedrijf is PVC een belangrijk materiaal voor verschillende infrastructuur- en bouwprojecten door de sterkte, lange levensduur en efficiënte productie. Daarnaast heeft PVC, in vergelijking met andere materialen, een lage CO2-uitstoot en is het recyclebaar. Door in PVC etheen te vervangen door bio-etheen heeft het een lagere uitstoot, maar blijft het even sterk.

Het biobased productportfolio van Wavin is gecertificeerd door KIWA, het Keuringsinstituut voor Waterleiding Artikelen. Met deze certificering wordt de technische kwaliteit van de bio-circulaire PVC gewaarborgd. Daarnaast is het biobased productportfolio van Wavin gecertificeerd door de International Sustainability and Carbon Certification (ISCC). Hiermee wordt volledige transparantie geboden over de inkoop en worden eventuele risico’s voor de biodiversiteit, het landgebruik en de voedselketen vermeden. Ronald Bal, Global Manager Circular Economy bij Wavin: “Met dit nieuwe bio-circulaire productassortiment behouden we onze hoge kwaliteitsnormen voor veilige waterdistributie en dragen we bij aan de verduurzaming van de bouwsector.”