Polytethyleen leidingsystemen uitermate geschikt voor infratech toepassingen

Artikel delen

De kunststof Polyethyleen, ook wel HDPE (High Density Polyethyleen) of PE genoemd, behoort tot de kunststofgroep van polyolefinen en is een zeer sterk materiaal met een goede chemische bestendigheid en elektrische isolatie. Daarnaast is HDPE vochtafstotend, taai en resistent tegen zonlicht en andere weersinvloeden. Polyethyleen kan gebruikt worden bij temperaturen van -30°C tot +80°C. Naast PE plaat worden vooral de PE leidingsystemen veel toegepast in de infratechtechniek, dit vanwege de hiervoor genoemde eigenschappen en de relatief eenvoudige bewerking en snelle montagemogelijkheden.

ondergrondse leidingen

Polyethyleen is goed te bewerken

Polyethyleen is een veelzijdige kunststof die op verschillende manieren te bewerken is. Zo is HDPE uitstekend te zagen, te frezen en te boren. Daarnaast is PE warm te buigen en te snijden door middel van de waterstraal- en laserstraal techniek. Vanwege het apolaire oppervlak is Polyethyleen niet tot zeer lastig te verlijmen. Dat is dan ook de reden dat bij het verbinden van HDPE gebruik gemaakt wordt van lastechnieken. De lastechnieken die bij het verbinden van Polyethyleen worden gebruikt zijn: extrusielassen, draadlassen, stomplassen, moflassen, elektromoflassen en infraroodlassen. Met het lassen van PE kunnen hoogwaardige verbindingen tot stand gebracht worden.

Toepassingsgebieden van HDPE

Vanwege haar unieke eigenschappen en de goede prijs-kwaliteitverhouding is de kunststof Polyethyleen een veel gebruikte kunststof. Haar toepassingsgebieden liggen voor het grootste deel in het industriële segment. Voorbeelden hiervan zijn: apparatenbouw, chemische industrie, energie, offshore, fijnmechanische industrie en de infra.

Een uitgebreid assortiment

Het assortiment Polyethyleen leidingsystemen is opgebouwd uit een groot aantal verschillende buizen, fittingen en appendages, aangevuld met een uitgebreide keus aan PE platen. De zwarte HDPE buizen zijn leverbaar in diameters van 10 t/m 1400 en dit verschillende drukklassen. Daarnaast zijn er ook HDPE wikkelbuizen en speciale ventilatiebuizen leverbaar. Het standaard leveringsprogramma fittingen omvat een uitgebreide serie stomplas-, moflas- en electrolas fittingen, zoals bochten, T-stukken, voorlaskragen, verloopstukken, overgangsstukken, eindkappen, schroefbussen en koppelingen. Daarnaast bestaan er HDPE kogelkranen met een volledig volle doorlaat voor gas-, water-, en industriële toepassingen. Het platenprogramma bestaat uit veel verschillende uitvoeringen, kleuren, formaten en diktes. Op vinkkunststoffen.nl is een volledig overzicht te bekijken van het Polyethyleen assortiment.