Hattem en Oldebroek pakken hittestress aan

Artikel delen

Met steun van provincie Gelderland is er € 4 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van hitteprojecten. Voorbeelden zijn twaalf groene speelplekken in Oldebroek en het omtoveren van een versteend plein in Hattem tot een groene oase. Twee voorbeelden van de 65 projecten, waarmee Gelderse gemeenten hittestress te lijf gaan.

Speelruimte

In Nederland wordt het steeds heter. Dit is niet alleen slecht voor de natuur, maar raakt ook de gezondheid van de inwoners. Hittestress kan vermoeidheid, uitdroging en ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral onder ouderen en kwetsbare groepen. Hittestress kan uiteindelijk dodelijke gevolgen hebben. Volgens het CBS zorgen hittegolven voor honderden extra sterfgevallen, vaak door uitdroging.

Met steun van de provincie Gelderland gaan Hattem en Oldebroek de strijd tegen hittestress aan. Samen met het waterschap richt gemeente Oldebroek twaalf groene speelplekken in: met meer groen en minder steen. Dit zorgt niet alleen voor verkoeling, maar het zorgt er ook voor dat water wordt vastgehouden. Deze waterspeelplekken moeten ontmoetingsplekken worden voor de hele buurt.

Groen Icoon Veldhoeve

In Hattem wordt het versteende plein Veldhoeve omgebouwd tot een groen park. Met het planten van struiken en bomen en de aanleg van wadi’s kunnen bewoners elkaar ontmoeten in een groene omgeving. Er wordt ruimte gemaakt voor moestuin voor de kinderen van de kinderopvang. Woningcorporatie Triada draagt ook een steentje bij, door de gevels van gebouwen te vergroenen.

Op 20 januari 2023 nam gedeputeerde Peter Kerris een kijkje bij de projecten: “Het wordt steeds heter en droger in Gelderland. We hebben meer groen en minder steen nodig om hittestress te lijf te gaan. Met deze hitteprojecten zorgen Hattem en Oldebroek voor meer groene en koele plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kinderen kunnen spelen.”