Hotspot Bruggenbouw bij Damsteegt in Meerkerk

Artikel delen

Aannemersbedrijf Damsteegt is een innovatief bedrijf in de grond-, weg- en waterbouw. Het bedrijf ontwerpt, produceert en realiseert civieltechnische kunstwerken. Vorig jaar haalde Damsteegt de landelijke pers met de realisatie van de grootste 3D geprinte composietbrug. Via dochteronderneming Zederik Bouw is Damsteegt ook actief in het ontwikkelen van drijvers en modulaire woningen.

Tekst: Arie Grevers
Beeld: Damsteegt

Leerlingen die een brug bouwenNet als alle mkb-bedrijven denkt het bedrijf na over continuïteit en in het bijzonder over hoe je in de toekomst voldoende vakbekwame mensen aan het bedrijf kunt binden. Hans Stout van Damsteegt houdt zich daar onder meer daarmee bezig. “Bruggenbouw is geen aparte discipline op vmbo’s en mbo’s. Via school maken leerlingen dus geen kennis met ons mooie vak. Daarom hebben we Oefenland ingericht. Dat is een deel van ons bedrijfsterrein waar we een watergang hebben gegraven en waar leerlingen in één of twee dagen zelf een houten brug bouwen, inclusief fundering, beschoeiing, taludverharding en straatwerk. Daarbij krijgen ze ook kennis over materialen mee. Scholen zijn enthousiast, want wat wij doen raakt infrawerk en timmeren, dat zijn voor de opleidingen aparte disciplines. Hoe mooi is het als leerlingen een combinatie van beide in de praktijk kunnen beleven!”

Hij vervolgt: “Verleden jaar zijn er 120 leerlingen in Oefenland ontvangen door onze ervaren leermeester Arie van Dijke. Na een introductie, tijdens een toolboxmeeting, kunnen ze meteen aan de slag. Voor het hijswerk komt Boer BV Kraanverhuur en Heiwerken. Dit bedrijf stelt kosteloos een telescoopkraan en een machinist ter beschikking waarmee de brug wordt ingehesen. De leerlingen krijgen uitleg van Boer BV, waarna zij zelf mogen helpen met het verplaatsen van de brug.”

Leerlingen die een brug bouwen

Zelf ontwikkeld

Het ontwerp van de oefenbrug is ontwikkeld door de afdeling Engineering van Damsteegt en bestaat uit twee bruggen: een lange smalle en een korte brede. Als de leerlingen arriveren ligt één van deze bruggen over de watergang. De opdracht is dan: vervang de ene brug door de andere brug. Dat betekent dat alles aangepast moet worden, van fundering tot straatwerk, taludverhardingen, leuningen, enzovoort. De bruggen kunnen ook verlengd worden als de leerlingen twee dagen in Oefenland verblijven. En als de leerlingen vertrekken, kan alles blijven liggen voor een volgende groep.

Zelfs leerlingen die wat sceptisch binnenkomen leven helemaal op en aan het eind van de dag gaan ze naar huis met een leuk werkshirt, uiteraard voorzien van het Damsteegt logo. Inmiddels volgen twee leerlingen van Oefenland een BOL-opleiding met een stage bij Damsteegt. Het concept werpt vruchten af. Maar dat is niet het enige waar het om begonnen is. “We vinden dat we ook een maatschappelijke verantwoording hebben om jonge mensen erop te wijzen dat er hele boeiende banen te vinden zijn in de regio waarin ze wonen. Op deze wijze dragen we een steentje bij aan de versterking van de regio.”

Hotspot

Huiskraan die leerlingen helpt bij het bouwen van een brugMet twee scholen in Gorkum is onlangs een volgende stap gezet. Dat zijn Gilde vakcollege techniek, landelijk één van de grootste in zijn soort en Gomarus, een brede scholengemeenschap met onder meer vmbo en techniekhavo. “Omdat de scholen zo enthousiast reageerden, hebben we gevraagd of we de samenwerking een meer structureel karakter kunnen geven. De genoemde scholen kwamen toen met Hotspot.”

Een Hotspot is een fysieke technische leerwerkomgeving met praktijkopdrachten van bedrijven met bijpassend lesmateriaal. Van bedrijven wordt verwacht dat ze expertise, innovatie en vakmanschap slim inzetten voor het technische vmbo. Via STO, Sterk Techniekonderwijs, ontvangen deelnemende bedrijven subsidie voor hun medewerking. STO is een initiatief van het ministerie van OCW, Stichting Platforms vmbo (SPV) en Platform Talent voor Technologie. Ze werken hierbij nauw samen met VNO-NCW, de Federatie Techniek, MKB-Nederland, Technische branches, Platform TL, MBO Raad, en de VO-raad.

Sinds september 2018 wordt er gemiddeld 100 miljoen per jaar extra geïnvesteerd in techniekonderwijs op het vmbo. Het landelijke team Sterk Techniekonderwijs ondersteunt scholen en regio’s bij het maken en uitvoeren van de regionale plannen.

Hans Stout: “Wij zijn één van de bedrijven met wie het regionale team een hotspotcontract heeft gesloten. Wij zijn daar erg blij mee. Voor Gomarus en Gilde zijn we dan de partner voor de Hotspot Bruggenbouwen. Voor de overige scholen die op ons terrein kennismaken met bruggenbouw blijven we gewoon Oefenland heten.”