Duurzame geluidsschermen aan de A16 en N3

Artikel delen

Om de in Dordrecht gelegen nieuwbouwwijk Amstelwijck zoveel mogelijk te ontlasten van verkeergeluiden, realiseerde Heijmans Infra BV in opdracht van Gemeente Dordrecht en onder begeleiding van Ingenieurs Bureau Drechtsteden duurzame geluidsschermen langs de A16 en N3. De ballast van deze geluidsschermen bestaat uit speciaal geconstrueerde keerwanden. Bosch Beton engineerde een unieke prefabconstructie waarmee Heijmans dit project mede kon realiseren.

Foto’s: Heijmans BV

geluidsschermen

geluidsschermen Aan de rand van de gemeente Dordrecht is afgelopen jaren de nieuwe populaire woonwijk Amstelwijck in aanbouw. Goede bereikbaarheid en de toegang tot de historische binnenstad en nationaal park De Biesbosch dragen bij aan het unieke karakter van deze woonwijk. Om deze woonwijk te beschermen voor het geluid van de snelweg, provinciale weg en het spoor, was de toepassing van geluidsschermen noodzakelijk. Duurzaamheid was daarbij één van de kernpunten van dit project. Vanwege de complexiteit heeft Heijmans Bosch Beton benaderd om mee te denken in een ballastconstructie met behulp van keerwanden. Heijmans slaagde er uiteindelijk in om met de bouwtechnische oplossing die Bosch Beton voor hen berekend had dé passende oplossing voor de gemeente Dordrecht te creëren.

Geluidsschermen langs de snelweg

Duurzame constructie

Duurzaamheid was belangrijk bij dit project. Eén van de pijlers van dit project was daarom, dat bij de bouw van de geluidsschermen, de vrijgekomen grond binnen het project zelf hergebruikt moest worden. Bovendien kon Bosch Beton een levensduurborging afgeven, waarmee ook de keerwandconstructie zelf garant staat voor een duurzame oplossing voor de lange termijn.

Meer over dit project

Bosch Beton
www.boschbeton.nl