Sponge Cities: koelere steden realiseren met betrouwbaar leidingsysteem

Artikel delen

Voor ons is het vanzelfsprekend dat er schoon drinkwater uit onze kranen stroomt. Maar achter deze alledaagse luxe schuilt een ingewikkeld proces. Een waterleidingnetwerk moet namelijk bestand zijn tegen diverse externe drukfactoren gedurende zijn gehele levensduur. De leidingen van Saint-Gobain PAM zijn niet alleen bestand tegen de complexiteiten van ondergrondse omstandigheden, maar tarten ook klimaatverandering, het uitbreiden van wegen, aardbevingen en graafactiviteiten. Bovendien zijn ze uitgerust met een corrosiebestendige coating, waardoor de levensduur van de leidingen opmerkelijk verlengd wordt – meer dan 100 jaar.

Lekkages voorkomen staat hoog op de prioriteitenlijst van klanten van Saint-Gobain PAM. Het bedrijf draagt bij aan de duurzame energietransitie door hen te voorzien van nieuwe leidingen in het circulaire nodulair gietijzer. Dit vermindert niet alleen afvalstromen, maar versterkt ook de waarde van gietijzer als restproduct. Het bedrijf heeft zich toegewijd aan het verduurzamen van ondergrondse infrastructuur met behulp van nodulair gietijzer.

Nodulair gietijzeren leidingsystemen zijn essentiële componenten voor het drinkwater- en afvalwatersysteem. Ze waarborgen een hoge mate van veiligheid in alle opzichten. Hun duurzaamheid en robuustheid maken ze tot optimale keuzes voor betrouwbare leidingsystemen.

 

Gebruik van grondstoffen

We moeten verantwoord en duurzaam omgaan met de beperkte hulpbronnen van onze omgeving. Een van de speerpunten binnen het thema duurzaamheid is levensduur. Iedereen die producten maakt van grondstoffen moet ervoor zorgen dat ze zo lang mogelijk kunnen worden gebruikt en dat de materialen aan het einde van hun ‘leven’ niet alleen recyclebaar zijn, maar ook onderdeel zijn van de circulaire economie. Leidingsystemen in nodulair gietijzer kunnen bijvoorbeeld zonder problemen meer dan 100 jaar meegaan en hebben het voordeel dat ze zo vaak als nodig kunnen worden gerecycled en zo bijdragen aan de bescherming van het milieu.

Minder gebruik maken van plastic

Plastic is alomtegenwoordig en het is moeilijk om ons het dagelijks leven zonder voor te stellen. Maar plastic vormt een groeiend risico voor ons en onze omgeving. Het gebruik van gerecyclede kunststoffen in drinkwaterleidingen heeft bovendien zijn beperkingen. Nodulair gietijzer daarentegen is 100% recyclebaar tot hetzelfde kwaliteitsniveau. Zo wordt niet alleen de recyclingeconomie, maar ook de circulaire economie als geheel mogelijk – ook op het gebied van drinkwater!

Koelere steden

Nergens anders is de opwarming van de aarde, en de daarmee gepaard gaande stijgende temperaturen, zo duidelijk voelbaar als in onze steden. In de zomermaanden koelen met asfalt en beton afgedichte oppervlakken niet af en kunnen ze bij hevige regenval geen water opnemen. De gevolgen hiervan zijn hitte-eilanden in de zomer, overstromingen en ondergelopen kelders als het regent. Het leven in de stad wordt daardoor niet alleen moeilijker, maar ook minder gezond.

De oplossing ligt in zogenaamde Sponge Cities, waar ruimte in de grond overblijft voor regenwater en voor bomen: ruimte om te ademen, te groeien en water op te slaan. Zodat groen en bomen onze steden kunnen koelen en bewoonbaar maken, ook tijdens langere periodes van droogte of hitte. Voor deze sponssteden is ondergronds ruimte nodig. In leidingsleuven met robuuste en wortelvaste leidingsystemen kan deze ruimte in voldoende mate beschikbaar worden gesteld. Nodulair gietijzeren buizen met hun flexibele verbindingen en met een cementmortelcoating zijn robuust en wortelbestendig en dus een belangrijke sleutel tot koelere steden.

Regionale productie

Duurzaam, recyclebaar en regionaal: de gietijzeren leidingsystemen van Saint-Gobain PAM zijn niet alleen duurzaam in de productie van het materiaal, maar ook qua transport. Dit komt omdat ze in onze Europese fabrieken worden geproduceerd. Hiermee zorgt het bedrijf dus voor belangrijke banen voor de regio en worden wereldwijde transportroutes vermeden. Regionaliteit biedt het onschatbare voordeel van korte afstanden – voor overleg, voor besluitvorming, voor samenwerking, maar ook voor logistiek. Maar korte afstanden maken ook een snel bestel- en leveringsproces mogelijk.

Overview PAM Almere site

Lange termijnvisie en geldbesparing

Kiezen voor nodulair gietijzeren buizen voor (drink)wateraanvoer getuigt van een lange termijnvisie. Het voordeel van extreme bestendigheid zorgt ervoor dat je geen omkijken meer hebt naar de leidingen. Dat spaart geld uit. De levensduur van de buizen is zo lang en de recycleerbaarheid is zo goed, dat Saint-Gobain PAM op de duurzaamheidsladder alle eisen en normen ver voorbijstreven. We praten dus niet meer over duurzaamheid alleen, maar over generaties. Met nodulair gietijzeren buizen weet je in ieder geval dat je kinderen, je kleinkinderen en je achterkleinkinderen ook genieten van schoon drinkwater.

Saint-Gobain PAM
www.pamline.nl