Nieuw groendak voor TT Circuit Assen

Artikel delen

Het TT Circuit Assen heeft een duurzame stap gezet door de installatie van een groen dak op het hoofdgebouw van het circuit. Het dak, dat meer dan 250 vierkante meter beslaat, is bedekt met een laag van sedumplanten en wilde bloemen en kruiden die zorgen voor tal van voordelen voor het milieu.

Sedumdak TT assen

Bij vergroening van de omgeving, is het belangrijk om te overwegen welke planten het meest geschikt zijn voor de omgeving. Daarom brengt Mobilane een groen dak met een combinatie van sedum, wilde bloemen, grassen en kruiden op de markt, onder de naam MobiRoof ECO Sedum & WildFlower. Een groen dak met inheemse wilde bloemen, kruiden en sedum draagt bij aan een gezond ecosysteem en combineert de vele voordelen van groendaken met de schoonheid van kleurrijke bloemen. Het TT Circuit in Assen kreeg de primeur voor dit ecologische dak.

Cassettesysteem

MobiRoof ECO Sedum & WildFlower bestaat uit een bijzonder lichtgewicht cassettesysteem, voorzien van substraat. Dit speciale substraat zorgt voor afvoer en opslag van water en heeft de functie van groeimedium. De cassette is beplant met verschillende soorten sedumplanten en meer dan 20 inheemse wilde bloemen en kruiden, zoals Duizendblad, Bieslook, Borstelkrans, Ruige Anjer, Genaald Schapengras en meer.

De cassettes worden op eenvoudige wijze in elkaar ‘geklikt’ en zijn tevens verplaatsbaar. Ze kunnen zelfs worden gehalveerd waardoor het sedumdak volledig naar wens kan worden ingericht. Het systeem is circulair; de cassette is gemaakt van gerecycled materiaal en volledig recyclebaar. De cassettes worden op eigen bodem gekweekt met stekken van eigen kwekerij.

Zowel waard- als drachtplant

Het toevoegen van inheemse wilde bloemen en kruiden biedt een extra dimensie aan deze voordelen op het gebied van biodiversiteit. De planten in de nieuwe Sedum & WildFlower mix bevatten bijvoorbeeld zowel de waardplant als de drachtplant voor het volwassen Oranje Zandoogje (Pyronia tithonus), een vlindersoort die volgens de Vlinderstichting steeds minder voorkomt. De rups van de soort overwintert in graspollen als Rood Zwenkgras en eet hier ook van. Als vlinder eet het oranje zandoogje graag Wilde Marjolein. Het aanbieden van deze soorten als waardplant of voedselbron, helpt bij het behoud van deze belangrijke insectenpopulaties.

Sedum en wilde bloemen mix

Mobilane MobiRoof ECO Sedum en Wildflower mix.

Primeur voor TT circuit Assen

“Vergroening zal met name in stedelijke gebieden en terreinen met veel steen en asfalt in de toekomst een noodzakelijke issue worden”, aldus Peter Oosterbaan, Algemeen Directeur TT Circuit Assen. “Wij hebben ervoor gekozen om op het zogenoemde Techno Centre vakkundig een sedumdak met een mix van wilde bloemen van Mobilane te laten aanleggen door Dolfsma Dakbedekkingen. Het Techno Centre bevindt zich in het kloppend hart van het circuit, waar de machinekeuringen plaatsvinden. Door dit groene dak houden de keurmeesters in de zomer het hoofd letterlijk koel! Bijkomend voordeel is dat de levensduur van dit dak aanzienlijk verlengd wordt, waardoor je uiteindelijk ook minder kosten hebt en duurzamer met kostbare bouwmaterialen omgaat.”