Drie verschillende 3D geprinte fietsbruggen naast N243

Artikel delen

Op 29 september 2023 is de vernieuwde N243 tussen Alkmaar en Koggenland officieel geopend. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan een nieuwe inrichting van de Schermerhornerweg, Middenweg en Noordervaart (N243). Met de aanpassingen is de weg veiliger gemaakt, heeft deze een meer ‘groene’ uitstraling gekregen en kan de weg weer jaren mee. Voor dit project heeft Weber Beamix drie verschillende fietsbruggen geprint op de eigen industriële 3D productielijn in Eindhoven.

3D geprinte brug.

Bert Swart, projectmanager N243 bij de Provincie Noord-Holland: “3D-betonprinten past bij een duurzame toekomst, waarin steeds meer circulair gebouwd wordt.”

De N243 loopt door prachtige polderlandschappen. Er liggen daarom meerdere bruggen over de wateren van dat landschap. Over de Beemsterringvaart, Vrouwensloot en Jispersloot langs de Schermerhornerweg (N243) zijn fietsbruggen geplaatst om de weg voor fietsers veiliger te maken. Deze zijn met beton geprint in de 3D betonprint fabriek van Saint-Gobain Weber Beamix. Hier werd eerder al de hoogste 3D geprinte constructie ter wereld geprint.

Dankzij deze innovatieve techniek is minder materiaal nodig en minder materiaal betekent minder uitstoot van CO2. Een ander voordeel van de 3D betonprint techniek is het feit dat er tijdens het bouwproces minder afval wordt geproduceerd, doordat er geen bekisting meer nodig is. De bruggen, ontworpen door Witteveen en Bos, bevatten geen wapening en zijn een perfect voorbeeld van de ontwerpvrijheid en snelheid van productie die 3D betonprinten biedt. Uiteindelijk worden speciale brugleuningen geplaatst met teksten als eerbetoon aan de Beemster en Schermer.

De komende periode worden nog enkele restwerkzaamheden uitgevoerd, waarna de bruggen volledig klaar zullen zijn en in hun volle glorie de komende decennia het landschap zullen verrijken.

Van links naar rechts: Hein Jan Bocxe (directeur BAM Infra Nederland), Bas Huysmans (CEO Weber Benelux), Gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland en Willem Messchaert (dijkoloog en schrijver teksten).

Van links naar rechts: Hein Jan Bocxe (directeur BAM Infra Nederland), Bas Huysmans (CEO Weber Benelux), Gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland en Willem Messchaert (dijkoloog en schrijver teksten) verrichtten op 29 september de officiële openingshandeling.

Meer weten? Lees hier het artikel ‘3D geprinte fietsbruggen naast N243‘  online of lees het in GWW Totaal nummer 4, 2023.