Drie redenen om parkeergelegenheden beter te verlichten

Artikel delen

Of je nu een snelle boodschap doet in de supermarkt, een avondje uit gaat met vrienden, of gewoon je dagelijkse rit naar het werk maakt, parkeergarages komen vaker voor in ons leven dan we denken. Helaas worden parkeerdekken niet altijd voorzien van de juiste verlichting, wat kan leiden tot een aantal nadelen of zelfs gevaarlijke situaties. Waarom is het goed om parkeergelegenheden beter te verlichten?

Veiligheid voorop met LED verlichting op parkeerdekken

Veiligheid moet altijd een hoge prioriteit zijn in omgevingen waar veel mensen samenkomen, waar parkeergarages ook een van zijn. LED verlichting op parkeerdekken kan een significant verschil maken als het gaat om de veiligheid van zowel de voertuigen die geparkeerd staan, als voetgangers die zich door de parkeergarage begeven.

Recente brancherichtlijnen van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskundige hebben aanbevelingen gedaan om de veiligheid in parkeergarages te verbeteren. Deze aanbevelingen omvatten het gebruik van LED verlichting om gelijkmatig licht te verspreiden en schaduwen te minimaliseren. Dit helpt bij het verminderen van ongelukken, zoals botsingen tussen voertuigen en het struikelen van voetgangers.

parkeergelegenheid

Foto: Prolumia.nl

Een goed verlichte parkeerplaats is niet alleen veiliger, maar vermindert ook het risico op criminele activiteiten. Goede verlichting schrikt potentiële daders af, omdat ze minder kans hebben om ongezien te blijven. Dit verbetert de algehele beveiliging van de parkeergarage en zorgt ervoor dat mensen zich comfortabeler voelen wanneer ze deze faciliteiten gebruiken.

Verbeterde navigatie en gebruiksgemak

Goed verlichte parkeergarages maken het makkelijker voor bestuurders om door de garage te navigeren en parkeerplaatsen te vinden. Niet alleen bespaart dit tijd, het vermindert ook stress en frustratie voor zowel automobilisten als voetgangers. Met voldoende verlichting, in combinatie met duidelijke markeringen, wordt het makkelijker om de juiste richting te volgen en zo ook bijvoorbeeld de uitgang te vinden. Dit zorgt voor een soepele en efficiënte doorstroming van verkeer, wat de algehele ervaring voor bezoekers verbetert. 

Bovendien heeft goede verlichting een positieve invloed op het gebruiksgemak van voetgangers. Voetgangerspaden en looproutes worden duidelijker gemarkeerd, wat de oriëntatie vergemakkelijkt. Dit is vooral belangrijk voor mensen die de parkeergarage ’s avonds gebruiken, omdat het hun gevoel van veiligheid en vertrouwen vergroot.

Ruimtegebruik en efficiëntie

Goede verlichting in parkeergelegenheden draagt ook bij aan een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte. Door de parkeerplaatsen en gangpaden goed te verlichten, kunnen ze effectiever worden benut. Dit betekent dat er minder ruimte verspild wordt, wat vooral in drukke stedelijke gebieden kostbaar is. Dit komt niet alleen ten goede aan de eigenaren van de parkeergarage, maar ook aan de gemeenschap als geheel door de verbeterde efficiëntie en het verminderde gebruik van materiaal.

Bovendien heeft de optimalisatie van ruimte-efficiëntie niet alleen voordelen voor de parkeerfaciliteit, maar draagt het ook bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Minder verspilde ruimte betekent minder gebruik van kostbare grondstoffen en minder impact op het milieu.

Tot slot

Het verbeteren van verlichting in parkeergarages, in lijn met de recente brancherichtlijnen van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskundige, biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van veiligheid, gebruiksgemak en ruimte-efficiëntie. Het is een investering in de toekomst die niet alleen de bezoekers en gebruikers ten goede komt, maar ook de parkeerfaciliteiten zelf.

Blijf op de hoogte van GWW Totaal voor meer actueel nieuws en blijf betrokken bij de evolutie van de GWW-sector. Samen kunnen we bouwen aan een betere toekomst voor onze steden en gemeenschappen.