Partijen in de wegenbouw verduurzamen steeds meer

Artikel delen

Een steeds groter aantal Nederlandse bedrijven binnen de grond-, weg- en waterbouw focust zich op het verduurzamen van hun manier van werken. Zo kiezen deze ondernemers vaker voor volledig elektrisch materieel, boven de varianten op benzine en brandstof. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van volledig elektrische vrachtwagens voor het transport van menggranulaat, freesasfalt of bijvoorbeeld betongranulaat. Ook gaan zij erg efficiënt aan de slag met een elektrische veegmachine na uitvoering van klussen op het gebied van wegenbouw. De elektrische veegmachines worden gebruikt om de toplaag schoon te maken, voordat het project wordt opgeleverd aan de opdrachtgever. In dit artikel lees je meer over de focus op duurzaamheid bij wegenbouw.

wegenbouw

Inzet van elektrisch materieel biedt verschillende voordelen

De bewuste keuze voor de inzet van elektrisch materieel biedt verschillende voordelen. Zo heeft een elektrische vrachtwagen over het algemeen minder onderhoud nodig dan een vergelijkbaar model op benzine of diesel. Dit levert financiële voordelen op voor organisaties werkzaam in de wegenbouw. Voorheen werd vaak gekozen voor systemen met een hydraulische aandrijving. Onderzoek laat zien dat deze hydraulische aandrijving een aanmerkelijk lager rendement heeft: 22 procent ten opzichte van 80 procent bij een kwalitatief goede elektrische aandrijving. Het toont het enorme potentieel van de elektrificatie in de wegenbouw aan.

Niet alleen draagt het beperken van het benodigde onderhoud bij aan het thema duurzaamheid. Denk ook aan het gegeven dat elektrisch materieel veel stiller functioneert en gezonder is voor collega’s en omwonenden bij de aanleg of renovatie van wegen. Men hoeft niet langer in de uitstoot voortkomend uit het verbranden van diesel of benzine te werken.

Vergroot het gemak voor collega’s in de wegenbouw

Ook niet onbelangrijk: met materieel als elektrische pallettrucks vergroot je het gemak en de efficiëntie van medewerkers. Hoe gebruik je efficiënt een elektrische pallettruck? Kies voor een model met een extra accu, een grote capaciteit en een kleine draaicirkel. Zeker een grote draaicirkel kan het gebruik van dit hulpmiddel onnodig lastig maken. De elektrische pallettruck maakt het mogelijk om bijvoorbeeld bigbags met materialen voor de wegenbouw snel en op ARBO-technisch verantwoorde wijze te verplaatsen.

Ook andere hulpmiddelen vaker verduurzaamd

Van een andere orde, maar ook interessant is de keuze voor het gebruik van bijvoorbeeld een aggregaat op zonnestroom. Daar waar voorheen standaard gekozen werd voor een aggregaat op diesel of benzine. Vergelijkbaar is een lichtmast met zonnepanelen. Het zijn duurzame alternatieven voor het materieel en de hulpmiddelen die men voorheen gebruikte bij infra- en bouwprojecten.