Infra Relatiedagen 2024 nodigt uit tot samenwerken

Artikel delen

Ruim driehonderd exposanten, alle hallen in gebruik en een buitenterrein met demo’s. Daarbij extra aandacht voor het voortraject, een uitgebreid Openbare Verlichtingsplein, een groter Kennispark Overheid & Markt, de Bouwplaats van de Toekomst en een Ondergrondse Infra Plein. Zie hier de ingrediënten van Infra Relatiedagen 2024 die op 6, 7 en 8 februari wordt gehouden in Evenementenhal Hardenberg.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Infra Relatiedagen, tenzij anders vermeld

Beursvloer

“De transitie waar we voor staan kunnen we niet alleen, die moeten we samen doen. Daarom is het goed om elkaar te vinden op een podia zoals Infra Relatiedagen, omdat ik er van overtuigd ben dat het helpt bij het versnellen van dit proces”, zegt Tom de Water, kenniswerker van Team RAW bij CROW (deelnemer aan Kennispark Overheid & Markt, zie verderop). Dit kennisplatform ontwikkeld kennis over infrastructuur en mobiliteit in de fysieke leefomgeving. Die kennis is beschikbaar via de online kennisbank, in richtlijnen en handreikingen. Ook is er een brede keuze aan cursussen en opleidingen.

“Om de transitie in 2030 voor elkaar te krijgen is nog een hele uitdaging. Maar als we dit individualistisch proberen gaan we het sowieso niet redden. Zaken en termen als verduurzaming, biodiversiteit, lage milieukosten en emissieloos bouwen zullen vast en zeker vaak voorbij komen tijdens de beurs. Dat die noodzaak groot is lijkt mij helder, alleen moeten we dit echt samen doen”, geeft Tom als één van de vele standhouders het belang aan van de Infra Relatiedagen.

Naast de vele exposanten zijn er ook weer speciale themapleinen. Hierna een overzicht van die themapleinen.

Het Kennispark Overheid & Markt.

Het Kennispark Overheid & Markt (voormalig Overheidspark) is een netwerk- en informatieplein waar de ontmoeting tussen overheden, aannemers en toeleveranciers wordt gefaciliteerd.

Kennispark Overheid & Markt

Waar: Hal 3

Net zoals in 2023 is er weer speciale aandacht op de beursvloer voor overheden. Het Kennispark Overheid & Markt (voormalig Overheidspark) is een netwerk- en informatieplein waar de ontmoeting tussen overheden, aannemers en toeleveranciers wordt gefaciliteerd. Provincies presenteren hier hun plannen tot 2030 en praktische vraagstukken die hieruit voortvloeien worden met betrokkenen besproken. Maatschappelijke uitdagingen, duurzaamheidsopdrachten, nieuwe projecten en wet- en regelgeving zijn belangrijke pijlers voor de dialogen die op het Kennispark Overheid & Markt worden gevoerd.

Overheden gaan graag met aannemers in gesprek, aannemers op hun beurt zien er tegenop om het statige stad- of zelfs provinciehuis te betreden. Beide partijen willen met elkaar het gesprek aangaan, toch is er blijkbaar een barrière. Met het Kennispark Overheid & Markt wil Infra Relatiedagen een laagdrempelige manier aanbieden om het gesprek aan te gaan. Het programma wordt samen met Bouwend Nederland en CROW vorm gegeven.

Programma Kennispark Overheid & Markt

Dinsdag 6 februari

 • 13.00 – 21.00 uur (doorlopend). Provincieplannen tot 2030: Planning & programmering. Vanuit de Provincies Drenthe en Overijssel zijn planners aanwezig die bekend zijn met alle komende projecten voor komende jaren.
 • 15.00 – 16.00 uur. CROW als verbinder in de Verduurzaming van de RAW-systematiek. Spreker: Tom de Water, Kenniswerker Team RAW, CROW.

Woensdag 7 februari

 • 13.00 – 21.00 uur (doorlopend). Provincieplannen tot 2030: Vervanging & renovatie. Vanuit de Provincies Drenthe en Overijssel zijn planners aanwezig die bekend zijn met alle komende projecten voor komende jaren.
 • 15.00 – 16.00 uur. Consequenties in voorbereiding op emissieloos werken. Spreker: Bouwend Nederland.

Donderdag 8 februari

 • 15.00 – 16.00 uur. CROW als verbinder in de Verduurzaming van de RAW-systematiek. Spreker: Tom de Water, Kenniswerker Team RAW, CROW.

Openbare Verlichtingsplein

Waar: Hal 4

Je zou de sector tekort doen als je openbare verlichting verengt tot een lantaarnpaal met led verlichting in de top. Daarom is er sinds 2023 op verzoek van een aantal exposanten het Openbare Verlichtingsplein (in 2023 nog ‘Verlichtingstraat’). Alles over verlichting bij elkaar. Op het Openbare Verlichtingsplein presenteren dertien exposanten de nieuwste lichtontwikkelingen. Er is veel aandacht voor lichtscenario’s die live worden getoond. Daarvoor dienen de centraal geplaatste lichtmasten met armaturen. De scenario’s worden van deskundig commentaar voorzien. LightHouse / expertise in smart lighting & smart cities @ TU/e is hierbij betrokken. Centraal op het plein is er ook ruimte voor demo’s en kennissessies.

Thema’s en bijhorende demo’s:

 • Dinsdag 6 februari: CAM module ten behoeve van beheerders (Swarco Mobility Nederland), Off-grid verlichting (GHM Eclatec en zonnelichtmast.nl), Verkeersveiligheid van kwetsbare weggebruikers (Swarco Mobility Nederland) en Veilige zebrapaden (Signify Netherlands B.V.).
 • Woensdag 7 februari: Smart City. Connected city: EXEDRA LightSync (Schréder BV), Wisseling van licht voor bijvoorbeeld vleermuizen en mensen (Orange Lighting BV), Integratie van laadunits (Nedal Aluminium BV), Smart city mast met camera’s en sensoren (GHM Eclatec) en Integratie OVL en VRI (Swarco Mobility Nederland en Schréder BV).
 • Donderdag 8 februari: Circulariteit. Geef uw mast een tweede leven (PMF Stalen Masten en Nedal Aluminium BV), Een perfect gekoelde, fit & forget oplossing (Industria Technical Lighting), Biobased materialen (Orange Lighting BV), Stapsgewijs MKI ontwerpen en circulariteit (Orange Lighting BV) en Recycling bij vervanging, verpakkingloos werken (Swarco Mobility Nederland).

Waterbouw en klimaatadaptatie

Waar: Hal 5

Er is de laatste jaren veel aandacht voor klimaatadaptatie. Dit aandachtsgebied wordt versterkt doordat InfraCampus – Stichting IKN uit Hardenberg wederom deelneemt. De stichting staat met een aantal van haar leden in de Waterbouw Hal (Hal 5). De Waterbouw Hal laat zien dat klimaatadaptatie en water onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. We zullen moeten nadenken hoe we water opslaan in tijden van droogte en hoe we het snel afvoeren in tijden van extreme regenval. Daar liggen voor met name de infrasector de grote uitdagingen. Stichting IKN wijst daarin de weg, daarnaast presenteren exposanten in deze hal hun waterinnovaties.

In 2022 en 2023 is het Materieelpark van de Toekomst georganiseerd. Dit jaar is de naam veranderd naar ‘Bouwplaats van de toekomst’. Daarbij is er veel aandacht voor de laadinfrastructuur op de bouwplaats.

In 2022 en 2023 is het Materieelpark van de Toekomst georganiseerd. Dit jaar is de naam veranderd naar ‘Bouwplaats van de toekomst’. Daarbij is er veel aandacht voor de laadinfrastructuur op de bouwplaats.

Bouwplaats van de Toekomst

Waar: Hal 7

In 2022 en 2023 is het Materieelpark van de Toekomst georganiseerd. Dit jaar is de naam veranderd naar ‘Bouwplaats van de toekomst’. Er is momenteel volop aandacht voor schoon en emissieloos bouwen. Op 30 oktober 2023 ondertekenden bijvoorbeeld 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). De routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen is één van de instrumenten binnen het programma. Deze routekaart helpt de bouwsector verder op weg naar schoon en emissieloos bouwen in 2030 en verder. De doelstelling van de routekaart is een emissiereductie van 60% stikstofoxide in 2030 in de bouwsector ten opzichte van 2018. De ondertekenaars variëren van ministeries, provincies, waterschappen en gemeenten tot brancheorganisaties, bedrijven en kennisinstituten.

Ook de exposanten op de Bouwplaats van de Toekomst besteden aandacht aan schoon en emissieloos bouwen. Op de Bouwplaats van de Toekomst vinden bezoekers oplossingen om de doelstelling van de routekaart SEB te behalen. Daarbij is er veel aandacht voor de laadinfrastructuur op de bouwplaats.

De nadruk zal verder niet alleen liggen op elektrisch. Want er zijn ook innovaties in fossiel aangedreven materieel. Denk aan ‘groene’ diesel. Waterstof of hybride oplossingen. Hou je verder vast voor vier blikvangers op een locatie naast entree 3 waar machines op vaste tijden zullen draaien. Een grote eyecatcher!

Flyer Stichting Grond'g

Stichting Grond’g introduceert in samenwerking met haar partners, netbeheerders en aannemers, een Ondergrondse Infra Plein op de vakbeurs Infra Relatiedagen.

Ondergrondse Infra Plein

Hal 7

Stichting Grond’g introduceert in samenwerking met haar partners, netbeheerders en aannemers, een Ondergrondse Infra Plein op de vakbeurs Infra Relatiedagen. Op dit plein van maar liefst 600 vierkante meter worden demonstraties, speeddates, vacatures en netwerkmogelijkheden aangeboden. Stichting Grond’g en haar partners willen met dit plein de branche in de schijnwerpers zetten en nieuwe instromers voor het vak van ondergrondse infrastructuur stimuleren om na hun opleiding een baan in deze industrie te vinden.

De initiatiefnemers tonen scholieren/studenten van opleidingen in civiele techniek en grond-, weg- en waterbouw dat zij onmisbaar zijn als werknemer van de toekomst om de energie- en watertransitie te realiseren. Bezoekers ontmoeten hier potentiële werkgevers en in de praktijksessies ontdekken ze wat grondbouw/ondergrondse infra inhoudt.

René Douma, Bedrijfsleider bij BAM Energie & Water Noord-Oost is trots hoe de aannemers en netbeheerders in Noordoost-Nederland met elkaar samenwerken: “We hebben met elkaar de handen ineen gestoken en we willen laten zien hoe prachtig onze branche is om in te werken. Dat laten we zien op de beursvloer. Door de energietransitie hebben we een mooie uitdaging en heel veel banen in het verschiet. Wat is er leuker om de nieuwe generatie te enthousiasmeren voor onze branche en te mogen werken met deze aannemers en netbeheerders in één team.”

Irma de Hoon, Business Unit Director bij Easyfairs en organisator van Infra Relatiedagen is ook erg enthousiast over het nieuwe initiatief in samenwerking met Stichting Grond’g: “Werkgelegenheid wordt een steeds belangrijker thema in veel van de industrieën waar wij onze events in organiseren. Maar met de opzet van het Ondergrondse Infra Plein hebben we een primeur. Nooit eerder werd zo’n grootschalig initiatief opgezet om scholieren te enthousiasmeren voor een toekomst in deze sector. Wat het extra bijzonder maakt, is dat juist opdrachtgevers en aannemers de handen ineenslaan ter promotie van de branche.”

Over Stichting Grond’g

Stichting Grond’g combineert en coördineert samen met haar partners ondergrondse infrastructurele werkzaamheden in Groningen, Overijssel en Drenthe. Hiermee wordt ingespeeld op de behoefte van duurzaam ondernemen bij de betrokken partijen. De samenwerking zorgt voor verlaging van kosten en minder overlast en schade, omdat wegen en straten minder vaak worden opengebroken: alle noodzakelijke kabels en leidingen gaan gelijktijdig de grond in.

Beursvloer infra relatiedagen

College Tour

Ook dit jaar staat de eerste dag van Infra Relatiedagen 2024 in het teken van de College Tour, een side event voor MBO en HBO studenten binnen de infrabranche. Tijdens dit programma wordt er onder begeleiding van docenten kennis gemaakt met alles wat de studenten in de praktijk te wachten staat binnen de infratechniek. De tour gaat langs exposanten waar de studenten inhoudelijke vragen moeten beantwoorden. Aan het einde van de tour maakt iedere student kans om een mooie prijs te winnen!

Het doel van de College Tour is om jongeren in opleiding op een aansprekende, actieve en laagdrempelige wijze te betrekken bij de branche, gericht te informeren over producten, bedrijven en innovaties en in contact te brengen met geïnteresseerde bedrijven. De College Tour wordt uitgewerkt in verschillende looproutes langs de deelnemende stands. De leerlingen worden via een routekaart geleid naar de stands die aan de College Tour meedoen en gaan hier actief aan de slag met een vraag of opdracht die de exposant zelf heeft aangeleverd. De Infra Relatiedagen wil hiermee een bijdrage leveren aan het nijpende personeelsprobleem.

Beursvloer infra relatiedagen

Mini-Symposium: Het Voortraject

Oude explosieven

Foto: Tavela.

Wanneer: Dinsdag 6 februari, 13.30 tot 15.45 uur

Waar: Vergaderzaal 1

Inhoud: De eerste beursdag start met het mini-symposium Het Voortraject in samenwerking met Mateboer. Thema is: ‘Van kadasterinformatie tot explosievenopruiming’. Zes sprekers presenteren alle belangrijke stappen voordat de eerste spade de grond in kan.

Programma

 • 13.35 – 14.00 uur. Opsporen Ontplofbare Oorlogsresten. Spreker: Bert Lambers, Algemeen Directeur Tavela BV.
 • 13.35 – 14.00 uur. Archeologie als onderdeel van het bouwteam: hoe eerder hoe beter. Spreker: Jasper Tuinstra, Archeoloog, RAAP.
 • 14.05 – 14.30 uur. Bodem en ecologie onder de Omgevingswet. Sprekers: Jan Jacob Stolte, Afdelingshoofd bodem en ecologie en Daniel Knollen, Adviseur ecologie. Beide sprekers zijn werkzaam bij Mateboer Milieutechniek BV.
 • 14.45 – 15.10 uur. Bouwteam en het voortraject: een praktisch voorbeeld. Spreker: Gertjan Gerrits, Projectleider, Roelofs Advies en Ontwerp BV.
 • 15.15 – 15.40 uur. Integraal data-projectmanagent en GIS (DAGnl). Spreker: Willem Post, Multidisciplinair projectleider, DAGnl.

Mini-Symposium: de Haringvlietbrug

Bewegende deel Haringvlietbrug

Renovatie bewegende deel Haringvlietbrug. Foto: Rijkswaterstaat.

Wanneer: Donderdag 8 februari, 14.00 tot 15.10 uur

Waar: Vergaderzaal 1

Inhoud: In deze kennissessies wordt dieper ingegaan op het renovatieproces van de Haringvlietbrug. Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie CMCH presenteren hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Hoe maken ze zo’n grote opgave waar? Hoe wordt de uitvoering aangepakt? Wat komt er allemaal kijken bij dergelijke renovaties? Een interessant, nieuw symposium voor overheden, aannemers en adviesbureaus.

Programma

 • 14.00 – 14.15 uur. Aftrap – Opgave Rijkswaterstaat met als voorbeeld Zuid-Holland. Spreker: Arjan Driesprong, Hoofdingenieur-directeur (HID), Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid.
 • 14.15 – 14.35 uur. Hoe maken wij de grote opgave waar? Spreker: Robert de Roos, Portfolio Manager Bruggen, Rijkswaterstaat.
 • 14.35 – 15.10 uur. Renovatie bewegende deel Haringvlietbrug – strakke planning en ongeduldige omgeving. Sprekers: Arthur Tameling, Projectmanager, Rijkswaterstaat en Rick Pattipeilohy, Projectdirecteur, Combinatie Mobilis CroonWolter&Dros Haringvlietbrug (CMCH).

Meer over de inhoud van deze mini-symposia op https://infrarelatiedagen.nl

Praktische informatie

Openingstijden
6 februari 2024, 13:00 – 21:00 uur
7 februari 2024, 13:00 – 21:00 uur
8 februari 2024, 13:00 – 21:00 uur

Website: https://infrarelatiedagen.nl

Adres:
Evenementenhal Hardenberg
Energieweg 2
7772 TV Hardenberg

Food court Infra Relatiedagen

Als bezoeker kom je bij niets tekort. Wordt het een broodje beenham, of salade met soep? In elke hal serveren foodcorners voor jou iets bijzonders.