Langste dakpark van Nederland

Artikel delen

Op het spoorwegviaduct van de voormalige Hofpleinspoorlijn in Rotterdam wordt vanaf 2025 een 6.200 m2 groot stadspark op hoogte ontwikkeld. De High Line van New York, maar dan gewoon in Nederland. Het Hofbogenpark wordt met een lengte van twee kilometer het langste dakpark van Nederland.

Impressie stadspark Hofpleinspoorlijn

Beeld: De Urbanisten.

Bijna 100 jaar lang was de Hofpleinlijn de spoorverbinding tussen Rotterdam en Den Haag-Scheveningen. Het was de eerste elektrische spoorlijn van Nederland. Het ontwerp van het park eert de voormalige spoorlijn. Het wandelpad met twee stalen strips en bielzen verwijst naar de oude spoorrails.

Het park is voor iedereen en vergroot de biodiversiteit. Bij het ontwerp is veel aandacht gegeven aan de keuze van de planten. Ook wordt het een leefgebied voor veel dieren, zoals bijen, vlinders, padden, vleermuizen, vogels en egels. Voor kleine dieren komen er speciale opgangen zodat zij het dak op en af kunnen. Er komen naar schatting 57.000 planten en bomen in het park.

De gemeente Rotterdam bij het Hofbogenpark samen met Dudok Real Estate, de eigenaar van de Hofbogen. De Urbanisten hebben het ontwerp gemaakt, samen met onder meer DS landschapsarchitecten en De Dakdokters.

Ontwerp

Net als bij een treinreis verandert het landschap tijdens de twee kilometer lange wandeling over de Hofbogen. Bij Station Hofplein staat de gezellige drukte van het stadsleven centraal. Richting het Noorderkanaal krijgt het landschap een rustiger karakter met stromend water. De inspiratie voor de beplanting komt van spoorbermen. Langs het spoor zie je vaak een ruige mix van planten die van nature voorkomen en wat er vanuit de omgeving is ingewaaid. Bij het onderhoud van het Hofbogenpark wordt op dezelfde manier samengewerkt met de natuur. Hierdoor is de beplanting niet jaarlijks hetzelfde, maar ontstaan er geleidelijk variaties.

Bezoekers kunnen in het park wandelen, spelen of zittend genieten van de natuur. Bij het Zomerhofkwartier komen tafels en banken te staan om bijvoorbeeld aan te werken. Rustig een boek lezen of wat mijmeren kan heel goed bij het waterperron Bergselaan. En bij het Ammersooiseplein komt een speelplek op het dak. Kinderen kunnen hier met een glijbaan naar beneden.

Impressie stadspark Hofpleinspoorlijn

Beeld: De Urbanisten.

Circulair watersysteem

Het Hofbogenpark krijgt een watersysteem dat regenwater opvangt en zuivert. Dit helpt de stad om beter voorbereid te zijn op hevige regenbuien en droogte. Ook is er dankzij het watersysteem geen kraanwater nodig voor de planten, de vijvers en waterspeelplekken in het park. Het regenwater van het waterplein, het Benthemplein, wordt ook naar het Hofbogenpark gebracht. Zo zorgt de gemeente ervoor dat er in een extreem droog jaar ook voldoende water beschikbaar is.

In 2025 start de aanleg van het park en eind 2027 is het zwarte dak veranderd in een groene loper. Het park gaat in fases al eerder open. Op termijn worden de straten rondom de Hofbogen ook groener gemaakt. En de ambitie voor de toekomst is om een brug over de A20 aan te leggen. Zo wordt het Hofbogenpark verbonden met Schiebroek. Het Hofbogenpark is onderdeel van Stadsprojecten dat zorgt voor groene en aantrekkelijke openbare ruimtes voor alle Rotterdammers.