Doorbraak: koolstofopslag in onder meer beton

Artikel delen

Het bedrijf Paebbl is erin geslaagd haar koolstofopslagtechnologie razendsnel op te schalen van lab-fase naar pilotproductie. In zes maanden tijd is het bedrijf overgegaan van experimenten op laboratoriumschaal naar een volledig operationele batchproductie; een verhonderdvoudiging van de CO2-verwerkingscapaciteit. De eerste toepassing is CO2-opslag in beton. Deze prestatie is het resultaat van een jaar lang gestaag bouwen aan een hoogwaardig team ingenieurs, voornamelijk gerekruteerd uit de olie- en gasindustrie.

Koolstof opslag in beton

Paebbl zet permanent opgevangen kooldioxide (CO2) om van gasvorm naar een vaste toestand van carbonaatgebaseerd composiet (CO3), die gebruikt kan worden in een breed scala van industriële toepassingen. Voor elke ton CO2 die wordt opgeslagen via het gepatenteerde proces, genereert Paebbl tot 2,5 ton silica-verrijkt magnesiumcarbonaat. Dit kan op zijn beurt dienen als substituut voor de sterk vervuilende alternatieven. Dit geeft het proces van het bedrijf een ‘koolstof leverage effect’; elke ton opgeslagen CO2 helpt verdere emissies te voorkomen in de bebouwde omgeving. De eerste toepassing van het silica-verrijkte mineraalvulmiddel van Paebbl is in beton, waar het product nu al een aanzienlijk deel van het OPC (Ordinary Portland Cement) cement kan vervangen.

Milieuvriendelijke oplossing

De schaalvergroting heeft tot gevolg dat Paebbl’s milieuvriendelijke oplossingen in een versneld tempo op de markt beschikbaar zal komen. Met deze nieuw ontwikkelde capaciteit is het bedrijf nu in staat om op korte termijn haar innovatieve producten te leveren aan de eerste early adopters in de Benelux- en Nordic regio’s. Het succes van deze snelle schaalvergroting kan worden toegeschreven aan het talent dat Paebbl het afgelopen jaar heeft verwelkomd, afkomstig uit de olie- en gas-, mijnbouw- en chemische industrieën; deze ervaren professionals brengen een schat aan kennis en vaardigheden in.

Onderdeel van de strategie om snelle groei te realiseren is het opbouwen van teams, daar waar het beste talent te vinden is. Daarom heeft het bedrijf ervoor gekozen om Rotterdam als R&D centrum te selecteren. De stad staat bekend om haar wereldklasse talent op het gebied van proces engineering. Naarmate de wereld overgaat naar een koolstofarme economie, zal talent uit industrieën als de petrochemische steeds essentiëler worden voor de snelle opschaling en implementatie van nieuwe industriële processen. Paebbl’s ingenieurs en operators zijn afkomstig van bedrijven als ExxonMobil, LyondellBasell, TotalEnergies, Shin-Etsu en Union Platinum.

Proces om koolstof op te slaan in beton

Praktische problemen

Arnold Choi, VP of Engineering bij Paebbl, zegt: “Steeds meer talent uit de traditionele industrie maakt de overstap naar sectoren, die gericht zijn op duurzaamheid. De expertise die voortkomt uit deze grootschalige, kapitaalintensieve, zware industrieën kan kleine, innovatieve start-ups zoals Paebbl helpen bij het oplossen van veel praktische problemen waar het vaak aan expertise ontbreekt. Bij Paebbl delen we een gemeenschappelijke missie en streven we ernaar innovatie te versnellen en een positieve impact op de wereld te maken. Rond het vierde kwartaal van 2024 streven we ernaar om de productie nog eens tienmaal te vergroten door onze eerste continue productie-eenheid te lanceren. Daarna zullen we onze groei voortzetten; in 2028 plannen we de lancering van onze eerste commerciële demonstratiefabriek op grote schaal, wat een aanzienlijke capaciteitsverhoging met zich meebrengt. We zijn hierover al in gesprek met investeerders.”