Betonplaten volledig uit ECO-grondstoffen: ‘Duurzamer kan niet’

Artikel delen

Zwaagstra Beton produceert dagelijks vijftienhonderd betonplaten van eersteklas kwaliteit. Daarvoor gebruikt het Hoogeveense bedrijf uitsluitend secundaire grondstoffen en voorkomt zo onnodige winning van nieuwe grondstoffen. “Een ultiem voorbeeld van circulaire economie.”

Betonplaten

Alle betonplaten die Zwaagstra Beton produceert bestaan volledig uit gerecyclede materialen, zoals ECO-granulaat, ECO-zand en ECO-grind: secundaire grondstoffen verworven uit gereinigd teerhoudend asfalt. “Duurzamer kan niet”, vertelt Richard Zwaagstra van Zwaagstra Beton. “Het zijn mooie, kwalitatief hoogstaande producten en ze zijn altijd beschikbaar. Bovendien hoeft er, door het hergebruik van grondstoffen, geen nieuw zand en grind gewonnen te worden. Een ultiem voorbeeld van circulaire economie. Daarmee dragen ook wij ons steentje bij aan een duurzamere wereld.”

Gebezemde betonplaten

De betonplaten van Zwaagstra Beton zijn in diverse uitvoeringen en afmetingen verkrijgbaar en met verschillende toplagen uit te voeren. De gebezemde betonplaat is een van de hardlopers. Deze wordt direct na het storten gebezemd, waardoor hij een extra ruwe toplaag heeft en veel grip biedt. Dit maakt deze plaat, die ook leverbaar is als hoeklijnplaat, zeer geschikt voor onder meer voetpaden en opslagterreinen. Zwaagstra: “Onze gebezemde betonplaten zijn leverbaar in de diktes 14, 16 en zelfs 20 centimeter, want de vraag naar dikkere betonplaten neemt toe. Het bouwverkeer wordt steeds zwaarder en de platen krijgen daardoor steeds meer te verduren. Onze betonplaten van 20 centimeter dik hebben een aslast van 40 ton en zijn daar uitstekend tegen bestand.”

Zwaagstra Beton
www.zwaagstrabeton.nl