A9 Badhoevedorp Holendrecht: de toekomst vormgegeven met prefab kolossen

Artikel delen

In opdracht van Rijkswaterstaat verbreedt aannemer VeenIX de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht van drie naar vier rijstroken per rijrichting. Haitsma Beton levert in opdracht van VeenIX de prefab voorgespannen liggers voor maar liefst zeven kunstwerken.

Plaatsing liggers

Daar, boven de meanderende wateren van de Amstel, verrijst kunstwerk 7. Dit meesterwerk herbergt de grootste liggers die zijn vervaardigd voor dit project; in totaal 156 liggers. Stuk voor stuk imposante constructies, elk zo’n 45 meter lang en met een gewicht dat varieert tussen de 100 en 120 ton.

Dit project wordt gekenmerkt door vele faseringen die het proces levendig houden met mooie uitdagingen. De eerste fase is reeds voltooid en zo zullen ook de volgende fases elkaar opvolgen.

PLaatsing liggers

HIP-liggers

In eerste instantie was kunstwerk 7 ontworpen met kokerliggers. Vanuit hun expertise stelde Haitsma Beton een efficiënter alternatief voor om de vereiste langsfasering op te lossen. Bij HIP-liggers wordt een druklaag over de liggers gegoten, waardoor de langsfasering veel eenvoudiger uit te voeren is.

Bij kokerliggers is dit ook mogelijk, bij kunstwerk 5 van hetzelfde project zijn wel kokerliggers in combinatie met dwarsvoorspanning toegepast omdat de constructiehoogte bepalend was in de keuze van het profiel van de ligger. Bij kunstwerk 7 was er in mindere mate een belemmering in constructiehoogte waardoor de HIP-liggers een uitstekend alternatief waren.

“Al met al een prachtig project en wij kijken uit naar de volgende montagefase!”, aldus Haitsma Beton.

Plaatsing liggers

Haitsma Beton
www.haitsma.nl