VCA Basis voor veilig werken in de grond-, weg- en waterbouw

Artikel delen

Veiligheid en gezondheid moeten tijdens je werk constant centraal staan. Zeker als je werkzaam bent in de grond-, weg- en waterbouw waar veel risicovolle werkzaamheden plaatsvinden. Door het volgen van een VCA Basis cursus en vervolgens het diploma te halen, toon je aan dat je veiligheidsrisico’s kunt herkennen en weet welke handelingen je moet verrichten om je werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. Voor een VCA Basis cursus inclusief officieel VCA examen kun je terecht bij VGMbox.

VCA

Wat is VCA Basis?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Met een VCA Basis diploma, ook bekend als een B-VCA diploma, toon je aan dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Met die kennis creëer je niet alleen een veilige werkomgeving voor jezelf, maar ook voor je collega’s.

Is VCA Basis verplicht?

Nee, VCA Basis is niet verplicht. Wel is het zo dat steeds meer werkgevers in bedrijfstakken met verhoogde veiligheidsrisico’s, zoals in de grond-, weg- en waterbouw, eisen dat je in het bezit bent van een VCA Basis certificaat. Maar ook jijzelf zal, als je een B-VCA diploma hebt, merken dat je makkelijker aan die ene leuke baan kunt komen. Met een VCA diploma laat je immers zien dat je veilig en gezond werken belangrijk vindt en bereid bent je aan regels en richtlijnen te houden.

VCA Basis cursus, de weg naar het VCA Basis diploma

Met de VCA Basis cursus van VGMbox bereid je je optimaal voor op het behalen van het B-VCA certificaat. De cursus voldoet aan de eind- en toetstermen opgesteld door de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) en sluit dan ook volledig aan op de officiële examenstof voor B-VCA. Door middel van praktijkgerichte filmbeelden word je op een aantrekkelijke manier betrokken in het leerproces. Toetsvragen en oefenexamens helpen je opgedane kennis te testen. De cursus vormt dan ook de juiste voorbereiding op het succesvol behalen van je VCA Basis diploma.

Inhoud van de VCA Basis cursus

Veiligheid op je werkplek is een van de thema’s die je in de cursus krijgt. Je leert waarvoor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) dienen en wanneer je bepaalde PBM’s moet gebruiken, hoe je veilig met machines en gereedschappen werkt en hoe je je werkplek veilig houdt.

Gezondheid op je werkplek is een ander een ander belangrijk onderdeel dat wordt behandeld in de VCA Basis cursus. Je leert hoe je fysieke overbelasting kunt voorkomen en hoe je met gevaarlijke stoffen moet omgaan, dit allemaal door middel van praktijkgerichte filmbeelden waardoor je op een duidelijke manier inzicht krijgt in de risico’s en hoe je deze risico’s kunt minimaliseren.

Milieubewustzijn komt ook aan de orde. Je leert wat je kunt doen om het milieu zo min mogelijk te belasten, milieurisico’s te herkennen en hoe je deze kunt voorkomen door o.a. het toepassen van milieuvriendelijke werkmethoden. In de VCA Basis cursus word je dus bewust van wat het effect is van jouw manier van werken op het milieu en wat je daar dus aan kunt doen.

Leren op jouw manier!

Online

Even geen tijd! Dat is niet erg! De VCA Basis cursus (B-VCA) van VGMbox is een online leermethode. Dit biedt jou de flexibiliteit om te leren waar en wanneer jou het uitkomt. Je kunt de lesstof volgen in je eigen tempo en volgens jouw schema, zonder dat je gebonden bent aan vaste lesuren of locaties. Dit maakt deze VCA basis cursus ideaal voor als je het druk hebt, maar toch je kennis en vaardigheden wilt verbeteren zonder je werk of andere verplichtingen op te geven. Heb je de online cursus doorlopen, dan neem je deel aan het officiële VCA examen. Dat is mogelijk op meer dan 125 locaties in heel Nederland.

Klassikaal

Wil je liever de VCA Basis cursus klassikaal volgen, dan kan dat ook. Via de klassikale cursus combineer je de cursus en het examen op dezelfde dag. Je kunt dan ook je B-VCA diploma in één dag halen!

VCA Basis: meer dan een certificaat voor veilig en gezond werken

Het hebben van een B-VCA certificaat opent ook deuren voor je naar diverse carrièremogelijkheden, vooral binnen sectoren waar veiligheid als een topprioriteit wordt beschouwd. Werkgevers zijn sneller bereid om meer te investeren in werknemers die zich actief inzetten voor veiligheid en gezondheid, en die bereid zijn om hun kennis en vaardigheden op dit gebied bij te houden.

Kortom, het behalen van een B-VCA diploma biedt meer dan voordelen op het gebied van veilig en gezond werken!