Waarom zijn bij deze geluidsschermen keerwanden gebruikt?

Artikel delen

De RijnlandRoute staat te boek als de meest geavanceerde wegenconstructie van Nederland. Deze nieuwe wegverbinding bij Katwijk is opgezet om de doorstroming te verbeteren en zo te zorgen voor een betere leefbaarheid, bereikbaarheid en economische ontwikkeling in de regio Holland Rijnland. De route tussen Katwijk, via de A44, en bij de A4 bij Leiden bestaat uit drie projectonderdelen waar het project van de N206, de Tjalmaweg, één van is.

Geluidsschermen langs de RijnlandRoute

Voor de werkzaamheden aan de Tjalmaweg werd Boskalis Nederland gekozen als aannemer. In opdracht van en samenwerking met Boskalis was Holland Scherm BV verantwoordelijk voor de aanleg van geluidsschermen. Hiervoor kozen zij om gebruik te maken van keerwanden van Bosch Beton als fundering voor de geluidsschermen. Om een sterke fundering te garanderen zijn keerwanden geproduceerd waarin extra wapening is verwerkt en verstekken en uitsparingen zijn gerealiseerd.

Keerwanden met extra wapening als fundering voor de geluidswanden langs de RijnlandRoute

Doorgaans wordt er voor de aanleg van geluidsschermen een paalfundering toegepast. Bij dit project is de betonnen paalfundering echter vervangen door prefab keerwanden met een hoogte van 3,5 meter. Hierdoor heeft de fundering ook een grondkerende functie gekregen zodat het hoogteverschil aan de achterzijde van de constructie opgevangen kon worden. Bovendien zorgde de prefab keerwanden ervoor dat de plaatsing vele malen sneller en efficiënter plaats heeft kunnen vinden, waardoor het uiteindelijk maar 4 dagen kostte om de fundering voor de geluidsschermen te leggen.

De geluidswanden langs de RijnlandRoute

Al met al biedt de keuze voor prefab keerwanden als fundering voor de geluidsschermen langs de N206 Rijnlandroute aanzienlijke voordelen. De combinatie van snelheid, efficiëntie en stevigheid heeft niet alleen bijgedragen aan een vlotte voortgang van het project, maar ook aan de verbetering van de leefbaarheid en bereikbaarheid in de regio Holland Rijnland.

Bosch Beton
www.boschbeton.nl