Tweehonderd jaar oude Poolse beuk Europese Boom van het Jaar

Artikel delen

Een tweehonderd jaar oude Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ in de Poolse stad Wroclaw heeft de titel European Tree of the Year 2024 gewonnen. Dit is het derde jaar op rij dat een Poolse boom de titel binnensleept. De 650 jaar oude Marialinde, van oudsher Oude Linde, aan De Lind in Oisterwijk is op een mooie zevende plaats geëindigd in de Europese verkiezing Tree of the Year.

Tweehonderd jaar oude Poolse beuk winnaar European Tree of the Year.

Tweehonderd jaar oude Poolse beuk winnaar European Tree of the Year. Foto: Bożka Piotrowska, vel Zielona Bombonierka.

De oude beuk draagt de naam ‘Heart of the Garden’ (Hart van de Tuin) en staat in de oude Botanische Tuin van de Universiteit in de stad Woclaw. De boom kenmerkt zich door een grillig vertakte, dikke stam en een brede kroon met naar rood verkleurend blad. Polen wint de prijs inmiddels voor het derde jaar op rij.

De Poolse boom won de wedstrijd op ruime voorsprong met 39.158 stemmen. De nummer twee, de Franse treurbeuk van Bayeux, kreeg 24.807 stemmen. Op drie eindigde de duizend jaar oude olijfboom van Luras uit Italië met 13.933 stemmen. De Nederlandse Marialinde of Oude Linde (Tilia platyphyllos) uit Oisterwijk eindigde op de zevende plek met 9.976 stemmen. Deze Nederlandse boom werd eerder verkozen tot De Boom van het Jaar 2023 en door SBNL Natuurfonds ingezonden voor de Europese verkiezing.

Elk jaar in februari wordt de online verkiezing van de Europese Boom van het Jaar georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Zestien landen organiseren een landelijke verkiezing en de winnaars daarvan doen mee in de Europese competitie.