Onderhoud van wadi na extreem natte winter

Artikel delen

Door de extreem natte winter zullen veel wadi’s lang en vol met water hebben gestaan, of zelfs nog steeds staan. Het voorjaar is een cruciale tijd voor onderhoud om ervoor te zorgen dat de wadi goed blijft functioneren, zodat het effectief overtollig water kan blijven afvoeren.

Grote plas water in een wadi op een grasveld naast een gebouw

Start met het inspecteren van de wadi en verwijder eventuele vegetatie, bladeren, takken en ander vuil dat zich heeft opgehoopt tijdens de wintermaanden. Kijk ook of er tekenen van erosie zijn langs de oevers. Erosie kan optreden als gevolg van hevige regenval of een verkeerd ontwerp van de wadi. Herstel eventuele beschadigde gebieden door erosiebestrijdingsmaatregelen te nemen, zoals het inzaaien een sterk grasmengsel.

Controleer of de infiltratiezone van de wadi vrij is van verstoppingen en goed doorlatend is. Verwijder eventuele sedimentophopingen of afzettingen die de infiltratie van regenwater kunnen belemmeren. Dit zal helpen om het water efficiënter af te voeren en het risico op overstromingen te verminderen. Daarnaast is het belangrijk beschadigingen zo snel mogelijk te repareren om te voorkomen dat ze erger worden en de functionaliteit van de wadi aantasten.

Hand houdt een graspol met zichtbare wortels vast.Verwijder overwoekerende planten en onkruid om de doorstroming van water te bevorderen. Het mengsel EUROGRASS Campino is een uitermate geschikt mengsel voor een herinzaai van de wadi. Campino bevat 80% rietzwenk: dit gras houdt beter stand gedurende lange, nattere periodes. Dankzij de lange wortels is rietzwenkgras een grassoort welke beter met hitte en droogte kan omgaan dan andere grassen, waardoor deze langer groen zal blijven. Het water kan via dit lange wortelgestel ook beter naar beneden zakken, waardoor de wadi beter waterdoorlatend is en blijft.

Meer weten over het onderhoud of aanleg van een wadi?
Neem contact op met de specialisten van DSV Zaden, zij adviseren u graag.

DSV Zaden
www.dsv-zaden.nl