In bouwteam werken aan renovatie van Blauwe Golven

Artikel delen

Er is straatwerk, er is bijzonder straatwerk en er is heel bijzonder straatwerk! De Blauwe Golven in Arnhem valt in die laatste categorie. SEB-deelnemer Van Gelder/Fijn zorgt er samen met collega Ter Maat en hoofdaannemer Roelofs Groep voor dat de bestrating van het kunstwerk met onder meer een parkeerplaats er weer keurig bij ligt. SEB-deelnemer Roelofs is hoofdaannemer van de gehele renovatie.

Renovatie blauwe golven Arnhem

In de loop der jaren verslonsde het terrein en gaf de fontein er de brui aan. Er ontstond zelfs het plan om het hele kunstwerk te vervangen door groen, maar uiteindelijk koos de gemeenteraad van Arnhem toch voor renovatie. Met maar liefst een miljoen nieuwe stenen, die speciaal voor dit werk gemaakt zijn. “We hebben nog gekeken of we de oude stenen weer op de juiste kleur konden krijgen door ze schoon te maken, maar we kregen daarmee niet de uitstraling die we wilden. We hebben ons wel ingezet voor hergebruik van de stenen”, vertelt toezichthouder Bernard Hospers van de Gemeente Arnhem. Zo heeft Roelofs in een eigen project een deel van de stenen circulair toegepast als verharding in een nieuwe milieustraat in Rotterdam.

Uitdaging aangaan

Roelofs Groep durfde deze uitdaging wel aan, zegt uitvoerder Thomas Gros. “We doen wel meer bijzondere projecten, zoals in winkelcentra, maar dit is een van de meest bijzondere.” Voor het straatwerk benaderde Roelofs SEB-deelnemer Van Gelder/Fijn. Gertjan van Gelder twijfelde aanvankelijk toen Roelofs hem vroeg. Hij benaderde collega-bedrijf Ter Maat om samen te werken, en uiteindelijk gingen de twee bedrijven samen aan de slag. “Het is een grote gok. Hoeveel meters kun je maken? Wat voor prijs geef je op? Hier gaat het om 22.500 vierkante meter.” In mei 2023 startten Van Gelder/Fijn en Ter Maat, en eind dit jaar hopen ze het werk af te ronden.

Proefvak

Blauwe golven Arnhem na renovatie

Gertjan ging in de voorbereiding kijken welke stratenmakers dit werk zouden kunnen en willen doen. Een van de oplossingen: werken met speciaal gemaakte aluminium profielen in exact de juiste vorm van de bogen. Met dat hulpmiddel kon elke boog precies gelijk gemaakt worden. Op die manier had Van Gelder nog nooit een project aangepakt.

Voordat het werk echt van start ging, heeft Roelofs in de bouwteamfase een proefvak gerealiseerd. Hospers: “Daarin zaten alle mogelijke vormen, waardoor we onder meer konden oefenen met randoplossingen. Zo konden we waar nodig nog zaken aanpassen.”

Samenwerking

Perfecte samenwerking van alle partijen was in dit project een absoluut vereiste, zo beamen alle betrokken partijen. In het terrein bracht Roelofs onder meer nieuwe kolken, riolering en stroomkasten aan, terwijl in een deel van het terrein de golven zelfs tot circa een halve meter werden opgehoogd om op gelijke hoogte te komen met de andere golven. Ook zat er een stuk uitbreiding in. Het betekende dat Roelofs alles opnieuw moest profileren. Roelofs zorgde voor de juiste basis; daarna was het aan de straatmakers om het laatste stukje exact op maat af te reien en de lijnen op de juiste plekken te leggen.

Hoogte en lijnen uitzetten

Om nauwkeurig te kunnen werken, was er namens Roelofs bijna dagelijks een landmeter aanwezig op het werk. Deze gaf de hoogtes aan en zette de lijnen uit. Met Total Station werd de exacte locatie bepaald waar de straatmakers werkten, zodat ze precies volgens tekening konden werken. Dit werd regelmatig gecontroleerd door de architect, vooral bij de aansluitingen. Gros waardeert de combinatie van digitale en traditionele technieken in het uitzetwerk. “Er is veel uitgezet met Total Station, vooral onder een viaduct, maar ook met draad en pinnen.”

Een extra uitdaging waren de randoplossingen, aangebracht in zandcementstabilisatie vanwege de steile hellingen. Gros dacht lang na over deze oplossing, aangezien de aansluitingen dwars door de golven lopen. “Het is vergelijkbaar met de sinusvorm van een drempel, waardoor onze ontwerpafdeling het kon uitzetten en ik het eenvoudig kan berekenen.”

Fontein blauwe golven arnhem

 

In de vingers

De eerste fase in het straatwerk was de aanleg van het bovenvlak van de Blauwe Golven. “Daar hadden we zes weken voor. Dat was best stressvol. Het was het begin, iedereen vond er wat van en iedereen kwam kijken. Inmiddels hebben de jongens het volop in de vingers en gaat het eigenlijk vanzelf en loopt het allemaal naar wens. En ook de ontwerper is zeer tevreden”, geeft Van Gelder aan. Gros kan dat alleen maar beamen.

Belangrijk daarvoor is het continue streven naar kwaliteit. “Dat moet je elke dag weer opnieuw doen. Maar dat geldt voor ons op elk project. We willen achter ons werk kunnen staan”, vertelt Van Gelder. Het is ook een van de redenen dat het bedrijf SEB-deelnemer is. Datzelfde geldt voor SEB-deelnemer Roelofs, zegt Gros.

Stichting erkenning voor het bestratingsbedrijf (SEB)
www.seb.nl