Buitenspelen vergelijken tussen gemeenten

Artikel delen

Spelen kinderen in jouw gemeente minder buiten dan kinderen in andere gemeenten? Zijn er verschillen in buitenspeelgedrag tussen wijken? Die vragen kun je door de verschillende manieren van meten en rapporteren vaak niet goed beantwoorden. Met de nieuwe monitor Buitenspelen in Kaart (BinK) van het Mulier Instituut kan dat voortaan wel.

De verschillen in meten en rapporteren leveren soms vertekende resultaten op. Zo leken kinderen in de regio West-Brabant opvallend vaak buiten te spelen vergeleken met andere GGD-regio’s. Het verschil kwam, zo bleek later, hoogstwaarschijnlijk doordat ze in de vragenlijsten op een andere manier vragen stelden over buitenspelen.

Om veranderingen te volgen of verschillen tussen groepen vast te stellen, is het dus belangrijk buitenspelen steeds op dezelfde manier te meten en te rapporteren. Daarom heeft het Mulier Instituut de vragenlijst Buitenspelen in Kaart (BinK) ontwikkeld. In de vragenlijst is aandacht voor buitenspelen op school, op de opvang en in de vrije tijd.

Buitenspeelindicator

De verzamelde data leidt tot een ‘buitenspeelindicator’. Die geeft de gemiddelde buitenspeeltijd per dag in uren en is daarmee voor onderzoekers, gemeenten en GGD’en een goed vergelijkingsmiddel met andere gemeenten of een andere periode.

De indicator is alleen goed vergelijkingsmateriaal als iedereen de vragenlijst op dezelfde manier gebruikt. Daarom is er een handleiding geschreven met instructies bij BinK. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat iedereen dezelfde categorieën gebruikt. Bijvoorbeeld voor leeftijd: uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen vaker buitenspelen, en dat de buitenspeeltijd vanaf 8-jarigen afneemt. Ook voor gender is het belangrijk om de resultaten in verschillende categorieën te analyseren en te presenteren. Jongens lijken vaker veel buiten te spelen dan meisjes.

Op dezelfde manier

Ook belangrijk is dat de vragenlijst op dezelfde manier én hetzelfde moment wordt gebruikt. Als je buitenspelen over de tijd wilt volgen of resultaten op lokaal of landelijk niveau wilt vergelijken, is het belangrijk dat je de vragenlijst elk jaar op dezelfde momenten afneemt. De hoeveelheid buitenspelen laat per seizoen namelijk vaak schommelingen zien.

Handleiding BinK

De BinK-vragenlijst is tot stand gekomen in samenwerking met ruim twintig externe experts. Ook de ontwikkeling wordt beschreven in de ‘Handleiding Buitenspelen in Kaart (BinK)‘.

De onderzoekers hebben BinK geprogrammeerd voor online afname. De monitor is zo handig in te zetten door gemeenten en GGD’en. De buitenspeelindicator wordt gepresenteerd in een aantrekkelijke, heldere factsheet.

BinK downloaden? Ga naar www.mulierinstituut.nl en kijk bij ‘Publicaties’.