Grid beschermt infrastructuur 50+ jaar tegen gravende dieren

Artikel delen

De behoefte aan oplossingen die uitloging tot een minimum beperken, is dringend geworden bij waterschappen. Door de media kent heel Nederland de uitdagingen rondom gravers zoals bevers en dassen, en hun liefde voor graven. Schade aan spoorwegtracés en verzwakte dijken: de beelden spraken voor zich. Deze problematiek, al langer bekend bij TEFAB uit Gilze: toeleverancier en innovators voor de GWW. TEFAB vormde de aanleiding voor de ontwikkeling van een innovatieve, duurzame oplossing: INOGRID®. De resultaten van dit ‘graafwerend gaas’ zijn veelbelovend.

Een rondje langs de velden bij Waterschappen, Rijkswaterstaat en Prorail maakt duidelijk hoe urgent de behoefte aan een oplossing is. De boodschap is namelijk overal hetzelfde: “Als we niet heel snel ingrijpen, kunnen we niet langer aan de veiligheidsnormen voldoen en nemen risico’s voor mens, dier en materieel per dag toe. Om nog maar te zwijgen over de explosief oplopende herstelkosten.” Snel ingrijpen dus, maar dan wel duurzaam: met respect voor onder meer de beverpopulatie én de bodemdiversiteit. Precies deze uitdagingen gebruikten TEFAB en zijn partners als startpunt voor de ontwikkeling van INOGRID®.

Voor deze baanbrekende ontwikkeling hebben TEFAB, AD Chemicals, LOA-Deege en EUROLACKE gezamenlijk het INOGRID® certificaat van levensduurverwachting 50+ jaar ontvangen. Dit certificaat bevestigt de duurzaamheid en betrouwbaarheid van INOGRID®, een graafwerend grid dat bevers en andere gravende diersoorten effectief weert en daarmee de integriteit van dijken en taluds beschermt.

Signalen uit de markt

Esther IJzer van TEFAB: “Als de letterlijke grondlegger voor de Grond-, Weg- en Waterbouwbranche kennen we de uitdagingen van onze klanten. Zo leerden we jaren geleden al over de zorgen rond ‘graafschade’ door bevers, maar bijvoorbeeld óók door dassen, muskusratten en konijnen. Een brede bedreiging voor de veiligheid van de Nederlandse infrastructuur. Waterkeringen, wegen én spoorwegen; de risico’s bestonden overal. Wij voelden ons geroepen een goede, duurzame geo-oplossing te ontwikkelen.

Diervriendelijk basisgrid

Uitgangspunt voor de bescherming tegen graafschade was een bestaand basisgrid van gegalvaniseerd staal, om horizontaal of geheld op dijken te plaatsen. Als eerste in Nederland liet TEFAB dit grid uitvoeren met een maaswijdte van 40×40 mm. Bewust, omdat onderzoeken aantoonden dat snijtanden bij deze afmetingen niet klem zouden komen te zitten in het gaas.

“Het INOGRID® systeem heeft bewezen een essentiële oplossing te zijn voor de bescherming van onze waterkeringen. Dit certificaat bevestigt de uitzonderlijke kwaliteit en duurzaamheid van het product,” aldus een vertegenwoordiger van Waterschap De Dommel.

Potentiële uitloging van metalen opstap naar ecologische coating

Omdat het beoogde grid werd ontwikkeld als preventieve toepassing voor de lange termijn, bestudeerde het bedrijf ook de risico’s op uitloging van het staal. Wat volgde was een doorontwikkeling van het product, waarbij een ecologisch verantwoorde anti-erosie coating werd aangebracht. Dit product kreeg de uiteindelijke naam INOGRID®. Om effectief ondergraving te voorkomen, moest het INOGRID® zowel horizontaal als verticaal in de bodem worden aangebracht. De verticale plaatsing kan worden uitgevoerd met verschillende methoden.

Ketenoptimalisatie en samenwerking

De ontwikkeling en certificering van INOGRID® zijn het resultaat van een unieke samenwerking en ketenoptimalisatie tussen TEFAB, AD Chemicals, LOA-Deege en EUROLACKE. Deze partners hebben gezamenlijk de processen gestroomlijnd en elkaars expertise benut om tot een innovatieve en duurzame oplossing te komen. Deze ketenoptimalisatie heeft niet alleen geleid tot een product met uitzonderlijke levensduurverwachting en milieuvoordelen, maar ook tot een efficiëntere en effectievere productie- en implementatieketen.

Goede resultaten

Dat het niet alleen ‘mooie praatjes’ zijn, bewijst de praktijk. Op diverse plekken in Nederland is het grid toegepast met uitstekende resultaten. Bijvoorbeeld bij de Deurnese Peelkanalen voor Waterschap Aa en Maas, en Waterschap Limburg. Daar zorgt INOGRID® er over een lengte van 4,5 kilometer voor dat bevers geen graafschade meer kunnen aanrichten. Zo wordt voorkomen dat water weglekt naar omliggende percelen en blijven kades stevig en veilig. Het lijkt er dus echt op dat waterschappen, Rijkswaterstaat en Prorail hiermee een duurzaam én diervriendelijk antwoord op graafschade in handen hebben.

TEFAB
tefab.nl