Apeldoorn: kapvergunningplicht bebouwde kom
Per 1 september 2024 geldt in Apeldoorn overal binnen de bebouwde kom een kapvergunningplicht. Er zijn geen zones meer zonder kapvergunning. Voor het kappen van een boom op eigen terrein moet altijd een kapvergunning worden aangevraagd bij de gemeente.
Apeldoorn is naar eigen zeggen een groene gemeente op de Veluwe. Dat heeft de gemeente grotendeels te danken aan alle mooie bomen die er staan. Bomen zijn beschermd. Dat is volgens de gemeente nodig, want ze zijn belangrijk voor iedereen. Ze geven onder andere zuurstof en schaduw, nemen regenwater op en zijn een thuis voor allerlei diersoorten. Daarom heeft de gemeente nu een kapvergunningplicht ingevoerd voor de gehele bebouwde kom.
Nieuwe spelregels
Als er een kapvergunning wordt aangevraagd kijkt de gemeente of het terecht is dat deze boom gekapt moet worden. Mogelijk wordt een inwoner verplicht om een nieuwe boom aan te planten. Ook voor de gemeente zelf geldt namelijk dat ze altijd nieuwe bomen planten als oude bomen worden weggehaald. Bomen kappen doet de gemeente alleen als bijvoorbeeld een boom ziek is en daarmee gevaarlijk wordt. Of wanneer deze plaats moet maken voor iets anders, bijvoorbeeld een weg of gebouw. Het is belangrijk dat er genoeg gezonde bomen overblijven in de gemeente. Daarom plant de gemeente, waar mogelijk, voor iedere gekapte boom er één terug. Soms is dat op dezelfde plaats, soms ergens anders.
Een andere aanpassing in het bomenbeleid gaat over de afstand tot de erfgrens. Een inwoner mag vanaf nu een boom planten binnen 50 centimeter tot de grens met de buren.
Vergunningvrij kappen
Er is geen vergunning nodig voor het kappen wanneer het gaat om een boom waarvan de stam op een hoogte van 1,30 meter boven de grond een stamomtrek heeft van 65 cm of minder. Meet bij een boom met meerdere stammen de dikste stam. Dit geldt niet voor een boom die is geplant op grond van herplantplicht of een bijzondere boom.
Er gelden ook andere uitzonderingen, zoals voor bomen en struiken die bedrijfsmatig voor het oogsten van fruit, noten of vruchten worden geteeld, houtopstanden (een rij van bomen) die windschermen om bedrijfsmatig geëxploiteerde boomgaarden vormen en kerstbomen, niet ouder dan twintig jaar. Ook kweekgoed, productiebos en uitdunning van bos als verzorgingsmaatregel valt buiten de vergunningplicht.
Meer informatie: apeldoorn.nl/bomenbeleid.