‘Paalwrappen’, de oplossing tegen verweren van steigerpalen rond de waterlijn?

Houten steigerpalen in havens verweren na verloop van tijd, vooral rond de waterlijn, door blootstelling aan weer, wind en water. Dit leidt tot verzwakte sterkte en duurzaamheid, vaak na 20 tot 40 jaar. Een veelgebruikte methode in de waterbouwsector is het omdraaien van de paal, waarbij het intacte onderste deel boven water verder gebruikt wordt. Hoewel kosteneffectief, brengt dit praktische uitdagingen met zich mee, zoals het tijdelijk afbreken van steigers, wat tijdrovend, kostbaar en belastend is voor havens.

De aantasting van de palen concentreert zich dus rond de waterlijn, daar waar de frequente wisseling van lucht, licht, temperatuur en water de verwering het meest beïnvloed. Het beschermen van palen tegen die frequente wisseling blijkt dus een effectieve vorm van verduurzamen. Op basis van dit gegeven heeft BWO BV samen met een buitenlandse leverancier  een  conserveringssysteem voor de Nederlandse markt ontwikkeld dat gericht is op het beschermen van palen op de meest kwetsbare plek.

Het conserveringssysteem van BWO werkt volgens een gestandaardiseerd stappenplan:

  • Reiniging: Allereerst wordt de te conserveren zone grondig gereinigd tot op de oorspronkelijke houtstructuur. Hierbij worden alle vuil, algen en andere aangetaste lagen zorgvuldig verwijderd.
  • Vullen van groeven: Eventuele diepe groeven en beschadigingen in het hout worden vervolgens opgevuld met een speciale mastiek.
  • Conserveren: De gehele omtrek van de paal wordt geconserveerd, van ongeveer 60 centimeter onder de waterlijn tot ongeveer 60 centimeter erboven.
  • Afwerking: Tot slot wordt de conservering afgewerkt met een geïmpregneerde, zelf-lijmende en uithardende wikkel. Deze wikkel vormt een sterke en compacte buiten laag die de conservering eronder

Uit diverse tests blijkt dat Azobé- en Cloeziana-palen, behandeld met deze methode, na acht maanden blootstelling geen verdere aantasting vertonen, terwijl het hout zijn hoge vochtigheid behoudt. Bovendien is bij deze werkwijze de verstoring in de haven minimaal: het werk wordt ter plaatse en aan bestaande steigers uitgevoerd, wat tijd en kosten bespaart.

Deze conservering  door BWO BV verlengt de levensduur van houten steigerpalen tot wel 20 jaar. Dit biedt een duurzame, praktische en kosteneffectieve oplossing voor havens en de bredere waterbouwsector. De impact in de haven is beperkt en grootschalige vervanging kan worden uitgesteld tot een beter planbaar en financieel  onderbouwd moment .

Hiermee zet BWO een nieuwe standaard in het verduurzamen van steigerpalen.

BWO
bwobv.nl