“Dna van beide partijen hetzelfde: eerlijk, betrokken en betrouwbaar”

Groei door overname stond anno 2023 niet op de agenda van Aannemings- en Hoveniersbedrijf Germieco in Wormerveer. Het bedrijf met ongeveer 50 vaste medewerkers heeft een goed gevulde orderportefeuille in de regio tussen Schagen en Amsterdam Zuidoost. De gemeente Amsterdam is de grootste opdrachtgever. Maar ja, toen de kans van overname zich voordeed, hoefde directeur/eigenaar Rob Konijn niet lang na te denken. Wat waren zijn afwegingen? En smaakt ’t naar meer?

Tekst: Arie Grevers
Beeld: Kees Stuip

Bedrijfswagen

De naam, het logo en de bedrijfskleuren zijn na de overname behouden gebleven.

Aan de vooravond van zijn 25-jarig jubileum bij Germieco kreeg directeur/eigenaar Rob Konijn een telefoontje uit de gelederen van MKB INFRA. Nu is dat op zich niet zo bijzonder. Hij heeft altijd een bestuurlijke functie bekleed en een telefoontje voor overleg is aan de orde van de dag. Ditmaal echter betrof het geen bestuurlijke aangelegenheid, maar kreeg hij de vraag voorgelegd of hij een kopje koffie wilde drinken met directeur/eigenaar Gerard Peek van Bevanos in Maarssen/Utrecht om te praten over overname. In een impuls zegde hij toe.

“Natuurlijk hebben we wel eens nagedacht over groei. Dan namen we drie of vier nieuwe medewerkers aan. Maar als er dan weer twee vertrekken, is het saldo van de groei twee nieuwe medewerkers. Dat schiet niet echt op. Autonome groei is in deze tijd van arbeidschaarste sowieso erg lastig. Overname van een ander bedrijf hebben we nooit echt serieus overwogen. Tot het plotseling via dat telefoontje op ons pad kwam. En na een half jaar regelen en overleg, is het overnamecontract op 18 april 2024 ondertekend en was de Germieco Groep gegroeid met twintig medewerkers tot ruim zeventig medewerkers in totaal.”

Medewerkers steunen overname unaniem

Rob is niet over één nacht ijs gegaan. Er is gewikt en gewogen en er is regelmatig overleg geweest. Wat zijn de belangrijkste afwegingen die de doorslag hebben gegeven?

“De belangrijkste vraag was: past het? Passen de bedrijven bij elkaar? Wat dat betreft was de dag van de overname een belangrijk moment. Dat was de eerste keer dat ik de medewerkers van Bevanos toesprak. Hun steun voor de overname is essentieel en dat maakt toch een beetje nerveus. Maar toen ik daar stond had ik binnen vijf minuten het gevoel alsof ik de medewerkers van Germieco in Wormerveer aan het toespreken was. Dezelfde type mensen, stratenmakers, kraanmachinisten, chauffeurs, oppermannen, grondwerkers. Allemaal harde werkers en loyaal aan hun werkgever. Los van het mkb-familiebedrijfkarakter en de informele omgangsvormen bepaalt de arbeidsmoraal van de medewerkers voor een belangrijk deel het dna van een onderneming. En die is bij Bevanos dezelfde als bij Germieco.”

Onderdeel van Germieco Groep

In wezen is er weinig veranderd en wat er veranderd is, is een verbetering. Denk aan een uniformering van het administratiesysteem, digitalisering, automatisering en het gezamenlijk oppakken van de KAM-coördinatie. “Wij implementeren onze systemen en daar ondervinden de medewerkers alleen maar voordeel van. Maar de naam Bevanos en de bedrijfskleuren veranderen niet. De enige visuele toevoeging op bedrijfskleding en materieel wordt een regeltje in een relatief klein lettertype: Onderdeel van de Germieco Groep.”

Opgeruimde werkplaats is indicatie

Rob kreeg overigens bij zijn eerste ‘kopje koffie’ met Gerard Peek al een goede indruk van het bedrijf. “Je ziet het aan het verzorgde materieel en de opgeruimde werkplaats. Dat zegt al heel veel over de instelling van een onderneming. Goed onderhouden materieel, met het zwaartepunt bij bestrating. En op dit punt is ons Utrechtse bedrijf echt aanvullend op Germieco. Een uitgebreide range aan klemmen, vacuüm zuignappensets, kranen, schovels, et cetera. En natuurlijk het nodige vakmanschap.”

Bevanos, onderdeel van de Germieco Groep, heeft een keur aan klemmen, zuignapsystemen en ander materieel waardoor het bedrijf specialist bestratingen is.

Bevanos, onderdeel van de Germieco Groep, heeft een keur aan klemmen, zuignapsystemen en ander materieel waardoor het bedrijf specialist bestratingen is.

Verder is Rob blij met de betrokkenheid van Gerard Peek die tot maart dit jaar adviseur zal zijn. De beide zoons van Gerard, Dennis en Kevin blijven verbonden aan de onderneming. De eerste is hoofduitvoerder en zorgt voor de organisatie op de werklocaties. Kevin werkt één dag in de week voor Bevanos. Voornamelijk op de afdeling calculatie, maar beheerst alle facetten van het vak en kan overal waar dat nodig is bijspringen. De overige dagen werkt hij bij de politie.

Rob is directeur/eigenaar en zal gemiddeld één dag in de week op de locatie in Utrecht zijn. Ook een tweetal stafleden van Germieco zullen de vernieuwingen op locatie bij Bevanos begeleiden. Daaraan zijn zij per week ongeveer evenveel tijd kwijt als Rob.

Gerard Peek (links) en Rob Konijn bezegelen de overname met een handdruk.

Gerard Peek (links) en Rob Konijn bezegelen de overname met een handdruk.

Werkgebieden gaan naadloos in elkaar over

En dan zijn er nog het werkgebied van Bevanos dat perfect aansluit op dat van Germieco en de uitstekende reputatie van het bedrijf bij opdrachtgevers in de regio Utrecht. “Germieco voert werken uit grofweg tussen Alkmaar en Diemen. Met af en toe uitstapjes tot in Schagen. En Bevanos is te vinden in een ruime regio rond Maarssen/Utrecht. We kunnen nu in een aaneengesloten gebied tussen Utrecht en Alkmaar afzonderlijk en gezamenlijk optreden. We kunnen gezamenlijk ook grotere werken aan. Dat heeft gevolgen voor de omzet, die inmiddels ruim de grens van 20 miljoen is gepasseerd. Bovendien is onze slagkracht flink toegenomen. Dat hebben we al gemerkt op werken in Amsterdam. Bevanos heeft na overname een Germieco-werk uitgevoerd in het Amsterdamse. De opdrachtgever was enthousiast over het resultaat. En we hebben op één van onze werken stratenmakersmaterieel van Bevanos kunnen inzetten. Dat is nog maar het begin.”

De goede reputatie van Bevanos werd bevestigd toen Rob samen met Gerard kort na de eerste kennismaking de bestaande opdrachtgevers bezocht, voor wie Bevanos voor het merendeel opdrachten uitvoert onder raam- of anderszins langlopende contracten. “Ze waren zonder uitzondering blij met de overname en het was een hele geruststelling dat er voor hen niks veranderde. De asset-manager van de gemeente Stichtse Vecht, Jille de Boer, kende ik al. Dat werd een heel warm acquisitiegesprek.”

De smaak te pakken

Sinds de overname van Bevanos heeft Rob al meer telefoontjes gehad met het verzoek om eens een kopje koffie te komen drinken. Dat heeft tot op heden niet geleid tot een tweede overname. Maar het is duidelijk dat hij de smaak te pakken heeft. “Als er morgen een bedrijf belt dat voldoet aan de criteria die bij ons passen, zal ik er serieus naar kijken. Ik kan me voorstellen dat we ons zouden willen versterken in de kop van Noord-Holland. Tenminste als daar de concurrentie niet te moordend is. We moeten per slot van rekening wel winst kunnen draaien.”

Geschiedenis Bevanos

Wat is de geschiedenis van Bevanos en wat vinden oud-eigenaar Gerard Peek, zijn zoons Dennis en Kevin en steun en toeverlaat in de inkoop en werkvoorbereiding Alfons Verdam van de overname door Germieco?

De gevel van het bedrijfspand aan de Techniekweg 10 in Utrecht na de overname.

De gevel van het bedrijfspand aan de Techniekweg 10 in Utrecht na de overname.

De zwager van Gerard, Bert van Os, startte het bedrijf in 1980 te Maarssen. Kort daarop ging Gerard bij hem aan de slag. Hun bedrijfsruimte bestond uit twee garageboxen en de Excel-sheets die Gerard destijds ontwikkelde zijn gebruikt tot op de dag dat Germieco met een moderner alternatief kwam. Na een onderbreking van ruim tien jaar, waarin Gerard elders aan de slag ging, wilde het bedrijf hem graag terughebben. Het bedrijf verhuisde van Maarssen naar de Techniekweg 10 in Utrecht. In 2011 nam Gerard de zaak over en werd directeur/eigenaar. Zijn beide zoons Dennis en Kevin kwamen aan boord en gestaag werd gewerkt aan een bedrijf dat zich door slimme inzet van kennis en vakmanschap een stabiele en betrouwbare positie in de infra-markt heeft weten te verwerven.

Het besluit van Kevin zijn hart te volgen en vier dagen per week bij de politie te gaan werken, heeft een grote invloed gehad op Gerards beslissing een overnamepartner te zoeken. Kevin werkt één dag in de week voor Bevanos en dat zal ook zo blijven. “Verkoop van de onderneming bleek de beste optie. Maar voor mij stond als een paal boven water dat verkoop alleen mogelijk was als Bevanos het Bevanos zou blijven zoals zich dat sinds 2011 had ontwikkeld. Germieco wilde niet anders en dat sprak me enorm aan.”

Germieco past goed bij Bevanos

Dennis heeft het vak al doende geleerd. “In 2013 ben ik begonnen. Ik moest het vak nog leren en deed dat bij de infra-vakopleiding SPG. Gaandeweg werkte ik steeds minder buiten en steeds meer binnen om de zaken te regelen. Nu ben ik hoofduitvoerder en organiseer onze werken op locatie. De overname door Germieco is gelet op de omstandigheden het beste wat ons en onze medewerkers kon overkomen. ”

Alfons is het daarmee eens: “Ik werk hier alweer 10 jaar, ben begonnen als assistent uitvoerder/werkvoorbereider en heb inmiddels steeds meer taken op me genomen. Ik voelde me altijd prima om mijn gemak in het bedrijf en dat is sinds de overname niet veranderd.”

Germieco past erg goed bij Bevanos. Het bedrijf is een stuk groter, maar, vinden de mensen van de Utrechtse dochter van het bedrijf uit Wormermeer, het is hetzelfde type bedrijf, met hetzelfde dna. Juist doordat er door de overname een krachtig bedrijf is ontstaan dat meer is dan de som der delen, verwachten ze op zijn minst een gestage groei van het resultaat.

Opdrachtgever Stichtse Vecht

Lang voordat de gemeente Maarssen een naamsverandering onderging en Stichtse Vecht werd, voerde Bevanos werken uit voor deze opdrachtgever – eigenlijk al vanaf de oprichting in 1980. En dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Het bedrijf, sinds verleden jaar onderdeel van de Germieco Groep, is ten minste tot 2026 (met optie tot verlenging) vaste partner voor het groot onderhoud binnen het Wegenbeheerplan.

Jille de Boer is asset-manager van de gemeente Stichtse Vecht. “Binnen het Wegenbeheerplan vallen verschillende werkzaamheden. Denk aan aanpassingen van wegen en aan maatregelen die gericht zijn op het veiliger maken van voet- en fietspaden. Die bundelen wij tot grotere deelopdrachten voor Bevanos. Hierbij werken we momenteel samen toe naar een langetermijnplanning zodat voor alle partijen helder is wat, wanneer moet gebeuren. Dit is onderdeel van een grotere professionaliseringslag en waarbij Bevanos een belangrijke rol speelt. Zo staat er inmiddels een goed registratiesysteem op poten waarin wij als opdrachtgever en -nemer snel en duidelijk met elkaar kunnen communiceren over de stand van zaken op de projecten.”

Hij snapt de overname van Bevanos door Germieco en is er opgetogen over, ook al omdat Bevanos zijn gemeente door de langdurige samenwerking door en door kent en graag die kennis deelt met de opdrachtgever. Hij heeft in het verleden ook samengewerkt met Germieco. En ook hij heeft het over hetzelfde dna dat zich volgens hem laat samenvatten met de woorden: eerlijk, betrokken en betrouwbaar.