Elektrische asfaltset voor emissievrij asfalteren
Er zijn al enige jaren elektrische asfaltsets in gebruik in Nederland. BAM Infra was in 2022 de eerste, daarna volgde enkele andere infrabedrijven. Motrac Industries en Intercel hebben nu ook een duurzame aandrijving van asfaltmachines ontwikkeld, waardoor er emissievrij kan worden geasfalteerd. Intercel leverde een universeel batterijsysteem dat eenvoudig kan worden verwisseld of gebruikt in meerdere machines.
Asfalteren vraagt om zwaar materieel, zoals asfaltwalsen, spreidmachines en zandbaanwalsen. Deze machines draaien intensief en zorgen voor een aanzienlijke CO2-uitstoot en geluidsproductie. Door de krachten te bundelen, hebben Intercel en Motrac Industries een oplossing ontwikkeld die zowel duurzaam als praktisch inzetbaar is.
Motrac Industries voerde een uitgebreide haalbaarheidsstudie uit naar de vermogensstromen en ontwikkelde een op maat gemaakte elektrische aandrijflijn. Intercel leverde een universeel batterijsysteem dat eenvoudig kan worden verwisseld of gebruikt in meerdere machines. Deze modulaire oplossing maakt het mogelijk om toekomstige elektrisch aangedreven wegenbouwmachines te voorzien van hetzelfde batterijsysteem, wat flexibiliteit en efficiëntie verhoogt.
Toekomstbestendige keuze
Naast de wegenbouw speelt elektrificatie een steeds grotere rol in sectoren zoals de automotive, agrarische industrie, scheepvaart en industriële productie. Motrac Industries werkt aan innovatieve projecten zoals elektrische werktuigdragers, voermengwagens en gridsystemen. De samenwerking met Intercel stelt hen in staat om kwalitatief hoogwaardige batterijoplossingen te integreren, waardoor machines efficiënter, duurzamer en onderhoudsvriendelijker worden.
Volgens Derk Hoogveldt, System Engineer E-Drive bij Motrac Industries, is de keuze voor Intercel een logische stap: “Het eerste contact was meteen goed. Zeker bij maatwerk batterijpakketten is een intensieve samenwerking cruciaal. Het combineren van elkaars kennis en ervaring maakt onze totaaloplossing beter. Met als doel een zo efficiënt mogelijke elektrische aandrijflijn.”
Ook Intercel ziet de samenwerking als een belangrijke stap voorwaarts. “Elektrificatie van zwaar materieel vraagt om flexibele en krachtige energieoplossingen. Onze batterijtechnologieën bieden de stabiliteit en het vermogen dat nodig is om deze machines efficiënt te laten draaien. Dit project met Motrac Industries laat zien hoe we samen de toekomst van duurzame infrastructuur vormgeven”, aldus Robin Been, project engineer bij Intercel.
Elektrificeren? Begin met haalbaarheidsstudie
Steeds meer bedrijven overwegen elektrificatie als een serieus alternatief voor conventionele aandrijvingen. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel Wat vandaag nog onhaalbaar lijkt, kan morgen al de norm zijn. Motrac Industries adviseert bedrijven om een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren, zodat zij een goed onderbouwde keuze kunnen maken over de elektrificatie van hun systemen of machines.