Circulair

Artikel delen

Circulariteit was een belangrijk aandachtspunt bij veel exposanten op Infra Relatiedagen 2019 in Hardenberg. Veel van de aanwezige infrabedrijven hadden namelijk aandacht voor circulariteit. Zo liet Aannemingsmaatschappij Van Gelder mij weten dat ze samen met de gemeente Nijmegen de Malderburchtstraat in Hatert opnieuw gaan inrichten. Niet zomaar opnieuw inrichten, maar als een duurzame en circulaire straat. De aanbesteding van het werk was ook bijzonder: dit betrof een zogenoemde RCC aanbesteding. RCC staat voor Rapid Circulair Contracting, waarbij circulariteit en duurzaamheid de boventoon voeren. Feitelijk is dit het ultieme voorbeeld van circulariteit in de infrasector.

Roelofs wees mij ook op een civieltechnisch project dat circulair is aanbesteed en circulair wordt ontworpen en uitgevoerd: renovatie van de wijk de Parken in Apeldoorn. Uitgangspunten zijn: er is geen afval; alle toegepaste materialen zijn compleet circulair en worden ‘as a service’ toegepast; aanleg is modulair en gedocumenteerd en het project wordt samen met opdrachtgever, werkbedrijf, scholen en partners uitgevoerd. Ook de Plastic Road – die op diverse plaatsen op de beurs was te zien – is een fraai circulair voorbeeld.

Nog meer circulair nieuws. Het beheer van de N739 in Overijssel wordt anders dan andere wegen in Nederland: de provincie gaat niet meer betalen voor de weg zelf, maar slechts voor de mogelijkheid er overheen te kunnen rijden. Dura Vermeer gaat het stuk van de N739 van Haaksbergen naar Hengelo, vanaf de aansluiting van de A35 tot aan de bebouwde kom in Hengelo, beheren. Dit stuk asfalt kan hierdoor de meest ‘circulaire weg’ van Nederland worden.
Circulariteit gaat verder dan alleen een straatsteen of asfalt gebruiken waarin gerecycleerde materialen zitten: het gaat om een integrale circulaire visie op materiaalgebruik, herbruikbaar en omgeving. In deze GWW Totaal besteden we uitgebreid aandacht aan de projecten in Hatert en Apeldoorn, alsmede aan tijdelijke fietspaden. Want circulariteit is allang geen zaak meer voor koplopers, maar dagelijkse praktijk!

Ing. Frank de Groot

Hoofdredacteur GWW Totaal