Duurzaam ondernemen

Artikel delen

Over het feit dat de aarde opwarmt zijn we het allemaal eens. Over de oorzaken daarvoor misschien niet helemaal. Maar over de noodzaak om die opwarming af te remmen dan weer wel. Het nieuwste wapen in de strijd tegen de opwarming wordt per 1 januari 2024 geactiveerd: de duurzaamheidsrapportage. Daarin worden (in eerste instantie alleen grote) bedrijven verplicht te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu.

Philip van Nieuwenhuizen, directeur/voorzitter MKB INFRA

De grote bedrijven doen er overigens goed aan nu al te beginnen met het verzamelen van de benodigde gegevens, want je moet in 2024 wel wat hebben om over te rapporteren. En ook verstandig is om alvast een rapporteur en de middelen om hem te betalen te reserveren. De deskundigen, die zo’n rapport kunnen opstellen, zijn namelijk nog erg dun gezaaid en zijn voornamelijk te vinden op de Zuidas.

Hoewel het niet de bedoeling is dat alle bedrijven meteen onder de verplichting vallen, is het zeer waarschijnlijk dat de verplichtingen zullen doorwerken in de keten, die de bouwsector vormt, of in de relatie met uw bank, die al meteen onder de plicht valt. En in de wat verdere toekomst wordt duurzaam ondernemen met bijbehorende rapportageplicht hoe dan ook voorwaarde voor toegang tot financiële faciliteiten, voor groot én klein. Het product van onze sector zal alleen al door de rapportageplicht nog weer wat duurder worden. Want de mensen die zo’n rapport kunnen opstellen kosten per uur evenveel als nu de hele maandboekhouding van een mkb. En dan hebben we het nog niet over de eigen inspanningen van de toch al overbelaste bedrijfseigenaar.

Maar er moet ook wel wat te rapporteren vallen, want in een markt voor overheidsopdrachten heb je niet altijd de keuze of je product duurzaam is. Dat bepaalt nog altijd de opdrachtgever en je voert uit wat er gevraagd wordt. Anders zit je duurzaam zonder opdracht. Het is dus goed om nu al uw opdrachtgevers daarvan te doordringen. Want al zij niet duurzaam uitvragen, kunt u mogelijk problemen krijgen met uw financiering en dus uw toekomst.

Philip van Nieuwenhuizen
Voorzitter/directeur MKB INFRA