Gedoe over stikstof

Artikel delen

Het lijkt wel of alles inmiddels draait om stikstof en CO2. Grootste schok was natuurlijk dat de Raad van State op 2 november 2022 tot de conclusie kwam dat de bouwvrijstelling stikstof niet gebruikt mag worden bij bouw- en infraprojecten. De bouwvrijstelling voldoet volgens Raad van State niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Volgens Martijn Verwoerd, Beleidsadviseur Publiekrecht van Bouwend Nederland, raakt deze uitspraak alle vergunningplichtige projecten. Alleen onderhoud aan wegen, fietspaden en waterwegen valt niet onder de Wet natuurbescherming en is daarvan vrijgesteld.

Dat betekent dus weer maandenlange vertragingen, want er moeten nu voor alle vergunningplichtige projecten stikstofberekeningen worden gemaakt. De specialisten die een stikstofberekening kunnen maken zijn echter schaars en die krijgen het alleen nog maar drukker. In ieder geval lijkt de elektrificering van materieel en gebruik van waterstof in een stroomversnelling te komen. Emissieloos werken op de bouwplaats wordt straks de nieuwe norm. Dit nog bovenop de eisen die grote steden stellen aan de uitstoot van transport en materieel in binnenstedelijk gebied. Zo lijken de ontwikkelingen van accumachines en elektrisch of waterstof aangedreven materieel in hoog tempo van toekomstmuziek naar harde realiteit te gaan.

Inmiddels lijkt ook de ‘koehandel’ met stikstofruimte te verhevigen. Boeren die een beetje bedrijf met omvang hebben – de ‘piekbelasters’ – kunnen miljonair worden als ze zich laten uitkopen. De vrijgekomen stikstofruimte wordt dan weer in een infraproject gestopt. Ik vrees dat er daardoor straks steeds minder koeien in de wei zijn te zien. Laten we liever kijken hoe we de stikstofuitstoot tijdens de aanleg van wegen kunnen terugdringen. De grote wegenbouwers laten al zien dat het kan met elektrische asfaltspreidmachines, walsen en vrachtauto’s. We zijn straks in staat om een weg geluidloos en stankvrij – op de geur van warme bitumen na dan – aan te leggen.

De komende weken op GWW Totaal uiteraard volop aandacht voor het schrappen van de bouwvrijstelling stikstof, maar ook voor emissieloos materieel en de ook al duurzame opkomst van groene daken en gevels. Veel groen leesplezier!

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur GWW Totaal