Infra Relatiedagen
Op 11, 12 en 13 februari vinden weer de Infra Relatiedagen plaats in Evenementenhal Hardenberg. Een jubileum, want dit is al voor de 25e keer! Met maar liefst 350 exposanten zijn de acht hallen weer volledig gevuld. Ook GWW Totaal is als Hoofd Mediapartner van deze vakbeurs weer aanwezig!
Circulair bouwen, emissieloos materieel en ondergrondse infratechniek zijn thema’s die volop terugkomen op de beursvloer. Naast de 350 exposanten zijn er weer talrijke activiteiten. Zo is er weer het Ondergrondse Infra Plein, een Mini-symposium ‘Circulair Bouwen’ en is er een heuse bioscoop, waarin de ‘film’ Emission Impossible draait. Verder is er het HZC Praatcafé en het Lichtpark met de nieuwste innovaties op het gebied van openbare verlichting. Daarnaast wordt op Overheid en Markt de dialoog tussen opdrachtgevers en uitvoerders gestimuleerd.
Ook GWW Totaal is weer met een stand aanwezig. Je vindt ons in Hal 4: standnummer 415. Kom zeker even langs om wat te drinken en een praatje te maken! In ieder geval besteden we in deze GWW Totaal weer ruim aandacht aan de Infra Relatiedagen, die ik persoonlijk tot één van mijn favoriete beurzen reken.
Ruimte voor MKB
Op de vakbeurs staan veel MKB-bedrijven. Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft in beeld gebracht dat bij deze mkb-bedrijven bijna 45% van hun omzet uit werken komt met een bouwsom onder de € 150.000,-. De trend is dat opdrachtgevers vaak kiezen voor (meervoudige) aanbestedingen. Ook voor het kleinere werk, waar de Aanbestedingswet ze helemaal niet tot een aanbesteding verplicht. Dat kost bedrijven veel rekenwerk, onnodige kosten en schaarse personeelscapaciteit.
Veel werk dat we aan onze infra moeten uitvoeren, betreft werk dat bedrijven vanuit hun vakmanschap op kunnen lossen. Dit werk kan, als het niet al te ingewikkeld is, zelfs tot een bedrag van ruim € 5 miljoen, via een enkelvoudig onderhandse procedure of raamcontract uitbesteed worden. Belangrijk is de projectopzet en projectaanvraag in die gevallen ook eenvoudig en kleinschalig te houden. Waardoor de mogelijkheid bestaat om lokale bedrijven met de laagste CO2-footprint en de hoogste maatschappelijke regionale waarde uit te nodigen. Bouwend Nederland, MKB INFRA, Vereniging van Waterbouwers, Cumela en Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) vragen daarom opdrachtgevers om de mkb-bedrijven in te zetten op hun uitvoeringskracht.