Klimaatadaptatie

Artikel delen

Klimaatadaptatie wordt snel gemeengoed in de infrasector. Het viel me tijdens mijn bezoek aan de Infra Relatiedagen in de Evenementenhal Hardenberg op dat de term ‘klimaatadaptatie’ bij heel veel exposanten dominant aanwezig was. Wie de belangrijkste uitkomsten van de KNMI’23-klimaatscenario’s heeft gelezen, weet dat er ook geen ontkomen meer aan is. De klimaatopwarming heeft ook voor de infrasector grote gevolgen.

Tijdens mijn rondgang bezocht ik onder meer de stand van BAM Infra Nederland. Hier kon ik een klimaateffectscan van mijn woonomgeving laten maken. Nu woon ik zelf op een zandduin in Doetinchem, maar ik was toch verrast hoeveel gebieden in mijn directe omgeving het risico liepen om bij hevige regenval en/of overstromingen blank te komen staan. De laatste jaren heb ik in mijn woonwijk twee keer een straat volledig onder water zien staan. De klimaateffectscan gaf dat ook keurig aan. Maar ook andere gebieden die ik niet had verwacht, kleurde pijnlijk blauw. Reden voor mij om te vragen of BAM Infra Nederland in editie 2 van GWW Totaal aandacht wilde besteden aan deze klimaateffectscan.

Toevallig komt dit bedrijf twee keer aan bod, omdat ze ook een techniek hebben geïntroduceerd om asfalt ter plekke koud te recyclen tot een draagkrachtige tussenlaag. Dat vinden we dermate innovatief dat we hier ook aandacht aan wilde geven.

WOT

Verder heb ik op 29 februari de kennissessie ‘Bespaar op duurzaam asfaltonderhoud’ van de Commissie Wegdek Onderhouds Techniek (WOT) bezocht. Naast een spoedcursus bitumen en steenslag, viel me vooral of dat asfaltonderhoud niet altijd betekent dat de hele deklaag er af moet. Er zijn oppervlakbehandelingen mogelijk die de levensduur van het asfalt met minimaal acht jaar verlengen. De MKI, materiaalverbruik en prijs zijn daarbij minimaal 75% lager dan bij volledige vervanging! Tel uit je winst. Bij gebruik van Emulsie Asfalt Beton (EAB) is zelfs een levensduurverlenging van zeven tot twaalf jaar mogelijk en je kunt de behandeling herhalen. Dus dan zit je al op twintig jaar levensduurverlenging!

Vraag als wegbeheerder wel advies aan een WOT-lidbedrijf. Die bedrijven geven bovendien vijf jaar garantie, in plaats van één jaar volgens RAW. Goed advies is ook nodig, want ik hoorde in de wandelgangen dat er veel kennis over asfaltonderhoud wegstroomt bij wegbeheerders, onder meer doordat vakmensen met pensioen gaan. In de opleidingen is er weinig aandacht voor wegonderhoudstechnieken, dus jonge instromers moeten nog veel kennis opdoen. Lees dan in ieder geval het artikel ‘Bespaar op duurzaam asfaltonderhoud‘ , is mijn eerste advies.