Stadsgroen rukt op

Artikel delen

Nederlandse steden zijn massaal de binnensteden aan het vergroenen. De voordelen zijn evident: verminderen van hitte-stress, meer biodiversiteit, verhogen van welzijn bewoners en bezoekers, stofafvang, beperken droogteperikelen en betere regulering van hemelwater dat naar beneden komt tijdens stortbuien.

Veel steden zetten de laatste jaren sterk in op vergroening. Denk alleen al aan de herinrichting van de Catharijnesingel in Utrecht. De vroeger drukke singel is van twaalf stroken voor autoverkeer teruggebracht naar twee keer één rijstrook. De rest is water en park geworden, zoals het vroeger ook was.  Zelfs in mijn woonplaats Doetinchem slaat de vergroening toe. In het centrum zijn de invals- en ringwegen een paar jaar geleden deels voorzien van groene (midden)bermen. Vooral dit jaar zie je het resultaat: een prachtige zee van bloemen, pluimen en gevarieerd blad maakt samen met nieuwe bomen de beleving direct heel anders. Er is verder aan de Oude IJssel een stadspark gecreëerd. Tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing is het brein achter dit ‘Park of Dutch Dreams’.

Bijzonder is trouwens dat Nico ook betrokken is bij het ontwerp van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis, waarvan de bouw dit najaar moet starten in de weilanden bij afslag Doetinchem-Oost aan de A18. Dit keer is de natuurlijk omgeving als uitgangspunt genomen. Het ontwerp is afgestemd op de aanwezige waardevolle bomen, houtwallen en een monumentale boerderij. Door het landschap en de natuur als uitgangspunt te nemen in het ontwerpproces ontstaat een hoogwaardige omgeving voor het ziekenhuis. Een soort omgekeerde piramide dus, want we zijn gewend om een te bebouwen gebied eerst ‘bouwrijp’ te maken, waarbij al het groen sneuvelt. Dan gaan we bouwen en uiteindelijk voegen we nog nieuwe jonge bomen en planten toe om alles weer wat op te fleuren.

Kortom; zorg voor een betere afstemming van nieuwbouw met aanwezige natuurwaarden en probeer in de bestaande bebouwde omgeving verder te vergroenen en ‘verblauwen’ (meer water). Ruimtelijke ordening is daarom onlosmakelijk verbonden met klimaatadaptatie.