Winterschade aan wegen kan met miljoenen omlaag
Het intreden van de lente gaat gepaard met het terugtreden van de vorst. Daardoor wordt ook de schade zichtbaar die de wegen hebben geleden van de afgelopen winter: scheuren, breuken en gaten in het asfalt. Een enorme schadepost die flink gereduceerd kan worden door bijtijds in actie te komen. Een miljoenenbesparing lonkt als er nu maatregelen worden genomen voor de winter 2013-2014.
Door invloeden vanuit het klimaat, de ondergrond en het verkeer heeft asfalt veel te verduren. Grote schade aan het asfalt ontstaat echter meestal niet plotseling. De signalen zijn al langer aanwezig. Het is daarom verstandig dat scheuren worden gedicht met bitumen voegvulmiddel en dat schrale plekken worden bijgewerkt. Hierdoor kan het vocht niet verder doordringen en bij bevriezing door uitzetting de toplagen van het asfalt kapot maken.
Deze winterschade aan de wegen leidt tot gevaarlijke situaties en soms zelfs tot ongelukken. Snelle, tijdelijke reparaties om de veiligheid van de weggebruikers te garanderen zijn dan ook zonder meer noodzakelijk. Maar die reparaties leveren verkeershinder, onvoorziene kosten en vaak ook nog eens een slechte asfaltkwaliteit op. Het is beter winterschade te voorkomen door vooraf onderhoud te plegen. Daarvoor breekt nu het seizoen weer aan.
Wanneer de juiste maatregelen genomen worden om asfaltwegen preventief aan te pakken, is het mogelijk om met minder kosten beter onderhoud te plegen. Esha Infra Solutions beschikt hiertoe over diverse oplossingen, zoals een oppervlakbehandeling. Deze behandeling is een voordelige manier om snel en effectief asfalt te onderhouden en de levensduur tot wel tien jaar te verlengen.
Hoe werkt een oppervlakbehandeling?
Met een oppervlakbehandeling of slijtlaag wordt een laag steenslag met een bindmiddel op het wegdek aangebracht. Dit resulteert in een conserverende laag die beginnende schade een halt toeroept en de stroefheid weer op peil brengt. Door met verschillende kleuren steenslag te werken kan het beeld van de weg worden beïnvloed. Zo wordt ook de veiligheid van de weggebruiker vergroot.
Bij het aanbrengen van een slijtlaag met bitumenemulsie is vrijwel geen energie nodig en komen er geen schadelijke dampen vrij. Na behandeling van de weg kan deze vrijwel meteen weer opengesteld worden voor het verkeer.