Infrastructuur en Gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen markeren voor bouw en infra een cruciaal moment. Hoe gaan nieuwe Colleges van Burgemeester en Wethouders om met de grondpolitiek, leges en vergunningen? Stimuleren ze boven- en ondergrondse infrastructuur en zo ja hoe? Dat bouw en infra nieuwe impulsen dringend nodig heeft, wordt schrijnend duidelijk door de duizenden medewerkers die nog altijd maandelijks de sector verlaten. ‘Nog langer wachten met nieuwe projecten brengt de sector verder in de problemen’, aldus AFNL en NOA.

AFNL (Aannemersfederatie Nederland), de koepelorganisatie waarbij MKB INFRA is aangesloten en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) hebben een manifest opgesteld waarin alle politieke partijen in de ruim 400 gemeenten zijn opgeroepen actie te ondernemen en zowel voor als na de verkiezingen ruim baan te maken voor bouw-, afbouw- en infra-activiteiten. Dit manifest is op 6 maart, na de officiële presentatie door NOA-voorzitter Jan van de Kant, in ruim vierduizendvoud naar alle lijsttrekkers in de gemeenten gestuurd. SP-Tweede Kamerfractievoorzitter Emile Roemer heeft het eerste manifest in ontvangst genomen, de actie ingeluid en zijn visie gegeven op de bouwvriendelijkheid van gemeenten, betrokkenheid van bewoners bij bouwactiviteiten en de bijdrage van mkb-aannemers aan lokale maatschappelijke initiatieven.

Quickscan infrastructuur
Burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal, die op 6 maart de nieuwe behuizing voor het secretariaat van MKB INFRA/Aannemersfederatie en NOA officieel ‘her’opende, kreeg van AFNL-voorzitter Henk Klein Poelhuis het aanbod in de gemeente Veenendaal een quickscan te doen. Hierin zal worden aangegeven wat er nodig is in Veenendaal om de boven- en ondergrondse infrastructuur up-to-date te houden, eventueel achterstallig onderhoud in de toekomst te voorkomen en hoe dat het beste kan worden opgepakt.