Continuïteitswet beschermt infraprojecten tegen politieke weersomslag
Infrastructurele projecten lopen te veel schade op door de politieke dynamiek. Om verkwisting van belastinggeld te voorkomen, moeten grote, lopende infrastructurele projecten worden gevrijwaard van het veranderlijke politiek klimaat en de wisselende besluitvorming. Dit stelt Karsten Schipperheijn, procesmanagementspecialist bij p2.
Voordat een aannemer daadwerkelijk begint te bouwen aan een groot infrastructureel project zijn er jaren verstreken. Landeigenaren, omwoners, natuurorganisaties, bedrijfsleven en zowel lokale en regionale politiek als landelijke overheid worden allemaal bij een project betrokken. Ook zijn steeds vaker zowel lokale en regionale overheden financieel betrokken om tot een integrale oplossing te komen. Dit brengt nieuwe risico’s met zich mee. Na elke verkiezing kan één overheidslaag de stekker eruit trekken. Schipperheijn: ‘Het komt voor dat na jarenlang kostbaar voorwerk een nieuwe politieke wind al het kostbare werk van tafel blaast. Neem de manier waarop Henk Bleker de Ecologische Hoofdstructuur om zeep hielp. Of de huidige discussies over de ringweg in Groningen en Vliegveld Twente. Omdat de politieke windrichting in Nederland sneller verandert dan de tijd die het kost om alle belanghebbenden te verenigen, wordt er voor miljoenen aan belastinggeld verspild. Besluiten worden teruggedraaid of zo ingrijpend veranderd dat er van het originele plan niks meer over is. Jarenlange processen worden met een pennenstreek doorgehaald. Daarbij wordt het vertrouwen van de samenleving in de politiek ernstig geschaad.’
Volgens Schipperheijn, momenteel omgevingsmanager bij het Ruimte voor Waal project te Nijmegen, moet er een uitzonderingspositie komen voor lopende infrastructurele projecten. Deze projecten moeten dan vallen onder een zogenaamde Continuïteitswet. Per project moet worden bekeken of deze binnen de wet valt. Deze uitzonderingsgevallen mogen niet onderhevig zijn aan politieke veranderingen. Alleen als de coalitie én de oppositie (minimaal 2/3) het eens zijn over veranderingen, dan mogen er wijzigingen in bestaande plannen worden doorgevoerd. Criteria voor projecten die vallen onder de wet kunnen zijn:
• Hoe veel leed is er voor betrokkenen als de stekker uit een project wordt getrokken?
• Wat is er reeds geïnvesteerd?
• Mate waarin afspraken zijn gemaakt en vastgelegd.
• Mate van implementatie.
• Hoe veel maatschappelijk draagvlak is er?
Door projecten te laten vallen onder deze Continuïteitswet wordt voorkomen dat er onnodig veel belastinggeld wordt verspild.