Nieuwe pompserie: bedrijfszeker, energie-efficiënt en veelzijdig

De belangrijkste eigenschap van de vernieuwde pompserie Etanorm is meer vermogen per pomp. Sinds de introductie van de Eta-familie pompen in 1936 zijn er meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is het de succesvolste standaard-waterpomp ter wereld. Dat succes is mede te danken aan de vele varianten en toepassingsmogelijkheden.
 
Twee zaken zetten de vernieuwing en optimalisering van de Etanorm in beweging: de internationalisering van de markt die om wereldwijde standaardisatie vraagt en de nieuwe ErP-richtlijn. Veel pompen van KSB voldoen weliswaar nu al aan de eisen van 2015, maar met de energie-efficiëntiecampagne FluidFuture wilde KSB meer. Voor wat de Etanorm betreft: net als voorheen is de hydrauliek de sleutel voor een hoog rendement en een gering energieverbruik. ‘Wij onderscheiden ons door de pomp aan te passen aan de specifieke eisen, zodat bijvoorbeeld het energieverbruik geminimaliseerd wordt en de bedrijfskosten worden gereduceerd’, aldus Dr. Kastrup van KSB. Behalve de hydrauliek en de afgedraaide waaier draagt vooral ook het toerengeregelde bedrijf in combinatie met PumpDrive en standaard IE2-motor bij aan lage energie- en daardoor bedrijfskosten. In combinatie met de innovatieve KSB SuPremE-motor kan zelfs al het efficiëntieniveau IE4 met minstens 15 procent minder vermogensverlies worden bereikt.
De betrouwbaarheid is verder verhoogd door het raster van het pomptype aanzienlijk uit te breiden en de stijfheid te verhogen, zodat grotere krachten en momenten van de aangesloten leidingen kunnen worden opgenomen. Daarnaast zijn er meer constructieve veranderingen om trillingen tijdens het bedrijf van de pomp te verminderen. En zelfs bij wisselende bedrijfsomstandigheden en als het medium vaste delen bevat, is dankzij de ingekamerde afdichting en een geoptimaliseerd huisdeksel een betrouwbaar bedrijf mogelijk. In combinatie met de goede zuigeigenschappen is over een breed traject een nagenoeg cavitatievrij bedrijf mogelijk. Het resultaat? Geringe slijtage en een bijzonder rustige loop.
 
Veelzijdigheid voor elke toepassing
In totaal zijn momenteel 43 pompgroottes leverbaar. ‘Aan meerdere pompgroottes valt er met betrekking tot de hydrauliek niets meer te optimaliseren. Bij 23 pompgroottes konden wij nog wel een optimalisering bereiken’, aldus Dr. Kastrup. Daarbij werd de finite-elementen-methode (FEM) alsook computational fluid dynamics (CFD) toegepast. ‘Zo ontstonden extra pompgroottes voor kleine capaciteiten, waarmee men dichter bij het optimale bedrijfspunt kan komen’, aldus Dr. Kastrup. Daarnaast is nu ook het 2-polige bedrijf bij de pompgroottes met nominale waaierdiameter 315 mogelijk.
 
KSB Nederland B.V., Zwanenburg, (020) 407 98 00, www.ksb.nl