Momenteel Mooi

Begin september, de zomer loopt ten einde. Veel planten zijn uitgebloeid en sommige gaan zich richten op herfstkleuren of bessen. Toch valt er in deze periode zeker nog wel van bloeiende planten genieten. Zowel bij de vaste planten, de heesters als de bomen. Wie de beplanting goed uitkient, zorgt ervoor dat er ook in de nazomer valt te genieten van kleurrijk openbaar groen.

1-Clerodendrum trichotomum 

Clerodendrum trichotomum is een forse – vaak meerstammige – heester tot kleine boom van enkele meters hoogte. De kroonvorm is rond. Opvallend is het late uitlopen van het blad dat in de herfst overigens wel extra lang aan de plant blijft, meestal tot de eerste flinke nachtvorst. Het grote eironde blad verspreidt bij wrijving een kenmerkende geur. Vanaf augustus verschijnen witte bloemen in brede tuilen waarbij elke bloem is omgeven door een opvallende rode kelk. Naarmate de plant ouder wordt, bloeit hij rijker. Na de bloei verschijnen felblauwe bessen die eveneens door een rode kelk omgeven worden. Zelfs wanneer het blad in de herfst gevallen is, wordt de heester nog geruime tijd door deze kleurrijke bessen gesierd. 
 

2-Hibiscus syriacus

Binnen het geslacht Hibiscus is H. syriacus een van de weinige soorten die in Nederland in de volle grond overleeft. De cultivars kunnen uitgroeien tot stevige heesters van enkele meters hoogte en soms worden ze geënt op hoogstam waarbij de soort als onderstam dient. De altheastruik  bloeit in de tweede helft van de zomer op het jonge hout. Hoe warmer en zonniger de nazomer, hoe rijker de bloei. Groot voordeel van de plant is dat deze amper last heeft van ziektes en/of ongedierte en door de jaren heen is bewezen dat hij strenge Nederlandse winters zonder problemen trotseert. Vriest de plant wat in, dan kan ingevroren hout zonder problemen worden verwijderd. De rijkdom aan cultivars, dus ook aan bloemkleuren, is groot.
 

3-Aster ageratoides ‘Stardust’

Vaste planten voor het openbaar groen worden geselecteerd op een groot aantal eigenschappen. Gezondheid, winterbeeld, snelle dichtgroei, goede bloei en winterhard tot -20ºC graden zijn er een paar. Aster ageratoides voldoet aan al die eisen, het is een sterke plant die de hedendaagse klimaatextremen overleeft. Jaarlijks vormt de plant een dichtgesloten tapijt van donkergroen blad en geeft hij een overdaad aan bloemen van nazomer tot herfst. Noemenswaardig is het feit dat de soort meeldauwongevoelig is, iets wat niet van alle asters gezegd kan worden. De bloemen van de cultivar ‘Stardust’ zijn lichtpaars en hebben een geel hartje. Vanwege de bescheiden hoogte tot circa 60 cm is deze cultivar prima toe te passen als onderbeplanting bij hoge heesters.
 

4-Phyllostachys – diverse soorten

Phyllostachys heeft inmiddels bewezen dat een bamboe zich prima thuis kan voelen in het Nederlandse klimaat. Het geslacht telt circa 40 soorten die inheems zijn in het gebied tussen Japan en het Himalaya-gebergte. Vanwege het daar heersende continentale klimaat verdraagt de plant koude winters en hete zomers. De diverse soorten – In Nederland wisselend in hoogtes tussen de 4 en de 12 meter – worden nogal eens met elkaar verward. Vooral jonge exemplaren vertonen vaak overeenkomsten waardoor bij aanschaf van een plant een vakkundig advies geen overbodige luxe is. Phyllostachys verspreidt zich via ondergrondse stengels – rizomen ofwel wortelstokken – waardoor een wortelbegrenzer soms noodzakelijk is.
 

5-Albizia julibrissin

Albizia julibrissin is een boom met vakantieherinneringen. Rondom de Middellandse Zee staat hij elke zomer in volle bloei. Is de standplaats juist dan zijn ook in Nederland goede resultaten te behalen. De Perzische slaapmuts is bestand tegen lage temperaturen hoewel jonge aanplant in een koude winter zeker wat bescherming vraagt. In diverse Nederlandse en Belgische arboreta staan verschillende volwassen exemplaren en ook zijn er Nederlandse gemeenten die goede bevindingen met deze boom hebben. A. julibrissin vormt een brede kroon met uitwaaierende bijna horizontale takken tot circa 10 meter hoogte. In juli en augustus verschijnt een overdaad aan pluizige roze bloemen. De rijkdom van bloemen is wel afhankelijk van de warmte van de zomer.
 

6-Heptacodium miconioides

Heptacodium is een onbekende nazomerbloeiende boom. Dat hij zo weinig in tuinen en plantsoenen voorkomt, is op zijn minst vreemd te noemen. De plant is het best te omschrijven als een forse heester die uitgroeit tot een – vaak – meerstammige boom. Vanaf het vroege voorjaar verschijnen de bladeren die zijn te herkennen aan de hoofdnerf met daarnaast twee parallelle nerven. Eigenlijk is er dus sprake van drie hoofdnerven. Begin september, verschijnen de kleine zuiverwitte bloemen in grote losse bloempluimen die mooi over de gehele struik verdeeld staan. Voor bijen en insecten is Heptacodium een waardevolle drachtplant. Extra is de lichte geur die de bloemen verspreiden. Extra zijn ook de herfstverkleuring en de afschilferende bast.   
 
7-Vitex agnus-castus

Vitex houdt van warmte en komt daarom in het vroege Hollandse voorjaar pas langzaam op gang. Het aromatische blad, dat is samengesteld uit vijf tot zeven regelmatig verdeelde deelbladeren, verschijnt laat. Ook de bloemen openen zich laat, pas tegen het einde van de zomer. Augustus en september zijn de topmaanden, maar in Nederland is de bloei wel afhankelijk van hoe de zomer zich gedraagt. De bloemen verschijnen in smalle, langwerpige aren tot soms wel twintig cm lengte. De bloemkleur is lilablauw. ‘Silver Spire’ bloeit wit. De bloemen verschijnen op het hout dat hetzelfde jaar gevormd is wat automatisch met zich mee brengt dat de heester in het vroege voorjaar flink mag worden gesnoeid.

8-Rudbeckia ‘Goldsturm’

Een bikkel uit de groep vaste planten, met een gesloten groei, goede gezondheid en uitbundige bloei. Hitte gecombineerd met een standplaats op droge zandgrond kan problemen geven, maar verder trekt deze plant zich nergens wat van aan. Zorg bij aanplant meteen voor de juiste potmaat en de juiste plantafstand. Deze Rudbeckia is als groepsbeplanting te gebruiken én combineert goed met heesters. Zet er bijvoorbeeld Cornus met gekleurde wintertakken tussen zodat een plantvak ook in de wintermaanden wat te bieden heeft. Dat combineren met heesters is niet altijd eenvoudig. Het is langer wachten op het eindresultaat en lastig om heesters met wintersierwaarde ook in de zomer een goede rol te laten spelen. Plantenkennis is essentieel.