Markeringen uitzetten met markeerrobot

Artikel delen

Voor het precies, snel en veilig uitzetten van markeringen heeft Geometius nu dé oplossing: de markeerrobots van de Deense fabrikant TinyMobileRobots. De markeerrobots kunnen voor uiteenlopende toepassingen ingezet worden in de wegenbouw. Denk aan wegbelijning, figuratie en stuurlijnen voor asfaltmachines.

De markeerrobot kent ook andere toepassingen, zoals tijdelijke markeringen van (stand)locaties of parkeervakken op festivalterreinen. Behalve het uitzetten van rechte lijnen en bochten behoort het markeren van rotondes ook tot de mogelijkheden.

De automatisch gestuurde robots kunnen op vrijwel elke ondergrond gebruikt worden. De coördinaten worden via een USB-stick ingevoerd en de markeerrobots kunnen aan het werk. Ten opzichte van de traditionele werkwijze kan er tot drie keer sneller en met minder personeel gemarkeerd worden. De markeerrobots kunnen op één batterij tot 16 kilometer aan lijnen en bochten markeren.

Markeringen uitzetten met markeerrobot

Met behulp van de remote controller kunnen de markeerrobots ook de bestaande belijning meten en opslaan in het geheugen. Deze data kan in een later stadium (na de overlaging) weer gebruikt worden om de lijnen op dezelfde plek te markeren. Uiteraard is het ook mogelijk om wegmarkeringen met een GPS-rover of door gebruik van een Total Station in te meten en om te zetten naar een voor de markeerrobot leesbaar formaat.
Voor de nauwkeurige positionering wordt gebruik gemaakt van een losse GNSS-ontvanger op de TinySurveyor of een interne GNSS-ontvanger in de TinyPreMarker. Binnenkort is het ook mogelijk om met een Total Station en een prisma op de markeerrobots te werken. Beide robots zijn onder meer compatibel met Trimble en ondersteunen LandXML en CSV-formaat.

Geometius, geometius.nl