In de Spotlight

Artikel delen

Robot als autonome onkruidverwijderaar

Het definitieve verbod op pesticiden nadert, en daarmee ook het moment waarop onkruiden alleen nog maar mechanisch bestreden kunnen worden. Milati Grass Machines start dit jaar met de exclusieve import van een robot, genaamd de Violette, die onkruiden automatisch herkent en ecologisch bestrijdt.

De Violette is ‘een GPS-gestuurde mechanische onkruidrobot’. De machine wordt geleverd met een GPS-ontvanger. Je loopt hier één keer het veld mee rond dat je wil bewerken, zodat de GPS-barrières voor de robot afgebakend zijn. De Violette wordt op het veld neergezet en blijft binnen dit veld. De robot rijdt autonoom het veld over: je hoeft hem dus niet te bedienen. Aan de onderkant van de machine is een camera gemonteerd, die het veld scant en zoekt naar onkruiden.

Als de robot onkruid detecteert, draait een boor onder de machine uit om het onkruid uit de grond te trekken. De machine is in staat om onkruid tot op de wortel uit de grond te halen door de spiraalvormige kop. De kop draait rond, haalt het onkruid naar boven en dat wordt vervolgens weer uit de kop geduwd, zodat het onkruid los op de grasmat valt.

Momenteel kan de Violette zes verschillende onkruiden herkennen, waaronder soorten als weegbree en paardenbloem. De robot rijdt met maximaal 4 kilometer per uur over het veld en heeft een werkbreedte van ongeveer 70 centimeter. Het duurt ongeveer tien uur om een compleet veld te behandelen. De Violette werkt op accu en is volledig elektrisch, dus ook op gebied van duurzaamheid scoort de machine goed en de accu is groot genoeg om een volledige werkdag te kunnen rijden.

Milati Grass Machines BV
www.milati.nl